"Світове мистецтво у біографіях"

          "Мистецтво — саме життя, і воно безсмертне"
                                                   Оскар Уайльд
Анрі Перрюшо

     Історія мистецтва у ХIХ столітті сколихнулася від народження імпресіонізму. Основною метою та стильовим його засобом вважалося зображення не самого предмету, а саме враження від нього. Представниками імпресіонізму були французькі художники Клод Моне, Едуард Мане, Каміль Піссарро, Огюст Ренуар та інші.
Клод Моне.  Враження
     Пізніше цей напрям у образотворчому мистецтві змінився на постімпресіонізм. Художники - імпресіоністи не дотримувалися тільки зорових вражень, а прагнули вільно та узагальнено передавати матеріальність світу, вдавалися до декоративної стилізації. До видатних представників постімпресіонізму в живопису відносяться Вінсент Ван Гог, Поль Гоген, Поль Сезанн, Тулуз-Лотрек та інші.  
  Анрі Перрюшо - французький письменник ХХ століття, філософ, історик мистецтва. Він відомий своїми книгами серії «Мистецтво і доля». Ці книги розповідають про  цілу епоху в історії французької культури, малюють яскраві картини життя Франції XIX століття. 
 Завдяки Анрі Перрюшо найбільші постаті світового мистецтва  постають перед нами у всій драматичності своєї долі. Він є одним з найяскравіших майстрів   рідкісного і cкладного жанру - документальної біографії художника. Белетристична жвавість поєднується в його романах з психологічною проникливістю, зі здатністю представити не тільки портрет непересічної особистості з її людськими чеснотами і слабкостями, але і зрозуміти сутнісні особливості творчості свого героя. Перу Перрюшо належать книги про життя Едуарда Мане, Поля Сезанна, Огюста Ренуара, Вінсента Ван Гога, Тулуз-Лотрека, Поля Гогена, Жоржа Сьора.  
Поль Гоген. Коли ти одружися?
Огюст Ренуар. Портрет актриси
Жанни Самарі
 Біограф- письменник практично воскрешає цілу епоху в історії французької культури, зазначену кипінням пристрастей, непримиренною боротьбою мистецтва офіційного і неофіційного, а найголовніше - великими творчими відкриттями, що зробили вирішальний вплив на художній процес не тільки кінця XIX, а й початку XX століття. Прагнення Перрюшо до достовірності фактів, точності відомостей робить його романізовані біографії дійсно цінним джерелом для знайомства з епохою і її
Вінсент Ван Гог. Зоряна ніч
видатними діячами. Драматичний сюжет, що лежить в основі його біографії, будується на реальних подіях, що описуються часом напрочуд детально, але і особисті подробиці  приваблюють своєю справжніст
ю. Щоправда, не завжди викликає згоду авторська інтерпретація мистецтва або окремих творів героїв Перрюшо, хоча йому не відмовиш в гостроті зору, в глибині аналізу. І мабуть, не завжди переконливі і вдаються
Едуард Мане. У човні
Перрюшо психологічні мотивації вчинків художників. Може когось дратує і надмірна сентиментальність, з якою він оповідає про їх пригоди. Але чи не є це відлунням того щирого почуття, з яким письменник занурявся у світ художника? І може, така емоційна надмірність ще більш притягує читача до книг Анрі Перрюшо і до тих великих майстрів, чиї образи відтворені їм настільки повно і яскраво? 
    Якщо ви бажаєте відкрити для себе  одну з найяскравіших сторінок французького та світового мистецтва,  радимо прочитати книги видатного майстра художньої біографії Анрі Перрюшо. 
    Бажаємо приємних емоцій і вражень!

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Веймар: місто Гете і Шиллера"

"Мир на землі - це щастя і любов".

7 жовтня - Всесвітній день усмішки