"Гросмейстер фантастики"


22 серпня 1920 року в містечку Вокіган штату Іллінойс народився Раймонд Дуглас Бредбері - американський письменник-фантаст, який створив понад 800 літературних творів. Батько письменника був нащадком британських першопоселенців, а мати - уродженою шведкою. В 1934 році сім'я Бредбері переїхала в Лос-Анджелес, де письменник і прожив до кінця днів.
Дитинство і юність Бредбері пройшли в період Великої депресії. Незважаючи на те, що грошей на освіту не вистачало, він наполегливо вчився. "Бібліотеки мене виховали. Я не вірю коледжам і університетам, а вірю в бібліотеки ...", - скаже пізніше про свою освіту Рей Бредбері. Маючи багату уяву, вже в 12 років хлопчик твердо знав, що стане письменником. Підліток прочитав «Великого воїна Марса» Едгара Берроуза і мріяв познайомитися з продовженням, але грошей на книгу у нього не було. Тому Бредбері просто створив власну версію розвитку подій.
Були часи, коли Рей працював продавцем газет, жив на кошти дружини, але все змінилося після виходу в світ його першої серйозної книги - циклу оповідань «Марсіанські хроніки» в 1950 році. «Марсіанські хроніки» розповідають про колонізацію людиною Марса, про космічні подорожі і адаптації до навколишнього середовища, а також об'єднують багато з основних тем Бредбері, в тому числі конфлікт між індивідом і соціальними очікуваннями суспільства. Цей цикл оповідань закріпив за Бредбері репутацію автора якісної наукової фантастики. В іншій ранній добірці «Ілюстрована людина» розповіді засновані на татуюваннях головного персонажа.
 В 1946 році в книгарні Лос-Анджелеса Бредбері зустрів Сусану Маклюр (Мегі), яка стала згодом любов’ю всього його життя. Мегі працювала не покладаючи рук, щоб Рей міг залишатися вдома і писати. Їх шлюб тривав до самої смерті Мегі, і у подружжя було чотири дочки.
В 1953 році на перших сторінках журналу «Playboy» з'явилася повість-утопія «451 градус за Фаренгейтом». Сюжет роману стосується майбутнього суспільства, в якому книги спалюють, тому що вони сприймаються як загроза громадському порядку. «451 градус за Фаренгейтом» приніс славу, і Рей Бредбері став всесвітньо відомим письменником. Його стали називати кращим фантастом і основоположником деяких традицій цього жанру.
У пізніших оповіданнях Рей Бредбері переніс свою увагу з космосу на більш звичні земні умови. Наприклад, в збірці оповідань «Вино з кульбаб» головною темою є молодь Середнього Заходу.
Ще один значний роман з'явився в 1962 році - «Насувається лихо». Головний герой роману намагається врятувати свого сина і його друга від злих сил таємничого мандрівного карнавалу.
Ставши популярним, Бредбері не переставав працювати. Після книги «Вино з кульбаб» він написав книгу-продовження «Літо, прощавай!», яка була опублікована тільки в 2006 році. Деякі з його ранніх оповідань увійшли до збірки «Спогад вбивства».
Багато з того, що передбачив великий фантаст збулося ще за його життя. Герої Рея Бредбері з роману "451 градус за Фаренгейтом" носили радіоприймачі-втулки, що стали прототипом навушників і бездротового зв'язку. Члени товариства футуристів з книги одержимі матеріальними благами. Величезні пласкі телевізори на всю стіну з об'ємним зображенням прикрашають будинки персонажів. В оповіданні «Вбивця» описується радіобраслет, який дозволяє спілкуватися будь де і нагадує мобільний телефон.
Писав Бредбері і про машини, які за всіма ознаками нагадують сьогоднішні банкомати. Герої- користувачі таких пристроїв мають цілодобовий доступ до своїх заощаджень. Описав Бредбері і технічні нововведення, покликані, на його глибоке переконання, стежити за людиною - камери спостереження.
У 79 років письменник переніс інсульт. Прикутий до інвалідного крісла, він продовжував працювати. Помер Рей Бредбері 5 червня 2012 після тривалої хвороби у віці 91 рік. Творчість Рея Бредбері вплинула на становлення авторського стилю іншого знаменитого письменника - Стівена Кінга, який так прореагував на звістку про смерть Рея Бредбері: «Сьогодні я чую грім велетенських кроків того, хто від нас пішов. Але романи і оповідання залишаються, і резонанс від них, і дивна краса».


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Веймар: місто Гете і Шиллера"

"Мир на землі - це щастя і любов".

7 жовтня - Всесвітній день усмішки