Народні свята: січень.



"У дерев сьогодні срібне свято:
Сонце, синь, січнева білизна.
Цілий сад прийшов пощедрувати  до вікна.
А вікно вмуроване у іній,
У гірлянди яблуневих віт,
В голоси пташині, сині тіні,
                          У іскристо-сяйний сонце-світ"                                                                                      (М. Луків)

     Зима багата святами. А на січень припадає їх найбільше. Після Різдва 13 січня святкуємо Щедрий вечір, або свято Меланки. Цього дня готували кутю. Дівчата ходили щедрувати. Вони співали господарям таких щедрівок:


"Щедрик-щедрик, щедрівочка,
Прилетіла ластівочка,
Стала вона щебетати,
З Новим роком всіх вітати"


    А парубоцькі ватаги "водили" Маланку (переодягалися в жіноче вбрання). Розігрували сатиричні сцени. А ще молодь ходила ворожити, хотіла дізнатися про своє майбутнє. Сідаючи до столу у свят-вечір кожен намагався вдягти нову сорочку, щоб був достаток у Новому році.
    Ця ніч сповнена магічних дій, спрямованих на розгадування майбутнього, забезпечення родинного добробуту та щастя на весь наступний рік. Народні повір'я стверджують, що цими святковими днями небеса відкриті для людської молитви - можна просити в Бога про свої побажання.
      14 січня - старий Новий рік. В цей день припадає свято Василя, який вважався заступником  землеробства. Ось чому вдосвіта годилося засіяти зерном оселі. Робили це хлопці-підлітки і при цьому промовляли:

"Сію, вію, посіваю з Новим роком вас вітаю
 На здоров'я, на щастя, на Новий рік!
Щоб усе родило краще ніж торік, -
 Жито, пшениця й усяка пашниця... Дай Боже!"


   Завершує свята різдвяно-новорічного циклу - Водохреща. З ним пов'язують хрещення на Йордані Христа. Відтак у всіх, де були церкви, святили воду. Зранку чоловіки йшли до річки чи ставка, вирубували з льоду хреста ("йордана"), ставили його поруч з ополонкою і обливали червоним буряковим квасом.
    Віддавна в народі посвячену на Водохреща воду вважали своєрідною панацеєю од багатьох недуг; нею також святили будівлі, тварин, збіжжя тощо. І ось загадка: водохрещенська джелелиця може зберігатися протягом року.
     До зимових свят у нашій бібліотеці організована казкова  виставка творчих робіт новорічно - зимової тематики. Дитячі роботи виготовлені з різного природнього матеріалу. Чарівні санчата Діда Мороза, ялинки, мішечки з мініатюрними подарунками, ялинкові прикраси є експонатами виставки. Всі ці витвори мистецтва змушують поринути у неповторний світ дитинства.
   Допомогла організувати виставку Петруньок Юлія Іванівна - керівник гуртка флористики у клубі "Ровесник". Вона залюбки ділиться своєю майстерністю, ентузіазмом, творчими ідеями з гуртківцями та відвідувачами бібліотеки.
   Виставка творчих робіт новорічно - зимової тематики буде діяти до 18 січня.


















Приємного перегляду та веселих зимових свят!

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Веймар: місто Гете і Шиллера"

"Мир на землі - це щастя і любов".

7 жовтня - Всесвітній день усмішки