Шедеври англомовної літератури (вип. 1)



Ми представляємо добірку творів англомовних авторів,  які стали шедеврами літератури XVI-XIX століть. Ці книги підкорили увесь світ та не залишають байдужими жодного читача. Вони відкриють для нас дивосвіт почуттів та нових вражень.





Вільям Шекспір (1564-1616)


Творчість Шекспіра припала на часи англійського Відродження – кінець XVI та початок XVII століть. Чому найбільше сприяла королева Єлизавета I. Творчий доробок Шекспіра складають твори поетичного жанру (2 поеми, 154 сонети та інші поезії) і 37 п’єс. Особливе місце у творчій спадщині Шекспіра посідають трагедії. Він писав їх немов би з натури, наче вичитуючи в глибинах чужої свідомості найпотаємніші мрії і приховані наміри. Заслуженими шедеврами вважають три трагедії: «Ромео і Джульєтта», «Гамлет» та «Король Лір»


«Ромео і Джульєтта»

Це одна з найбільш поетичних трагедій, яка не має собі рівних за глибиною проникнення в психологічну природу кохання – найнеосяжнішого з людських почуттів. В центрі трагедії історія світлого, романтично піднесеного і самовідданого кохання двох юних героїв, яка розгортається на фоні кривавої ворожнечі між їх родинами – Монтеккі і Капулетті.

Кохання, яке виникає між Ромео і Джульєттою, зображено Шекспіром як прекрасна, добра і позитивна сила, що здатна зламати анти людяну ворожнечу старого світу. Кохання пробуджує у Ромео і Джульєтти високі почуття, воно духовно їх збагачує і наповнює трепетним відчуттям краси життя. Шекспір створює один з найвеличніших гімнів коханню.


«Гамлет»

Найвищім досягненням поетичного генія Вільяма Шекспіра справедливо вважають трагедію «Гамлет», яка водночас є й найбільш проблемним його твором. Це пов’язано з великою кількістю «темних місць» у творчій історії п’єси, які створюють навколо неї ауру загадковості.

Принцу Гамлету не вистачає прямих, позастанових почуттів з боку друзів, коханої, матері. Відчувши на своїх плечах тягар страшного обов’язку, він хоче у найближчих людей знайти душевну опору, наснажитися моральними силами. Але марно. Трагізм Гамлета полягає також в його людський самотності.



«Король Лір»

Трагедію, що синтезує поетичній і філософський досвід зрілого Шекспіра, дослідники нерідко визначають як «трагедію духу», що немає собі рівних за силою драматичної напруги. Автор створює картини загальної несправедливості, жорстокого деспотизму, зради і лицемірства, розпаду зв'язків між людьми. Але наприкінці король Лір вмирає духовно прозрівши, зазнавши відносність королівської величі і глибину людських страждань, про які він раніше не хотів знати. Тільки тепер Ліру відкриваються справжні життєві цінності. Втім, поширена думка, що ця трагедія просякнута великої скорботою, але не позбавлена повної надії.


Джейн Остін (1775-1817)


Письменниця, чия творчість справила відчутний вплив на розвиток англійської прози XIX і XX століть. Остін займала естетичну позицію переконаного реаліста, який поклав в основу своєї творчості принцип правдивості, непримиренності до фальші, надуманим пристрастям і ситуаціям. Твори Джейн Остін виділяються вишуканою простотою і філігранною стилістичною обробкою.


«Гордість і упередженість»




Найкращий любовний роман всіх часів Джейн Остін писала цілих 15 років. Багато разів змінювала повороти сюжету і відточувала стиль. Це роман про полювання на женихів. І тема ця освячена автором з усіх боків і досліджена в усіх аспектах: комічних, буденних, емоційних, практичних, безперспективних, романтичних і навіть трагічних. Остін говорить про серйозні речі в такому комедійному ключі, що роман читається як дотепна комедія.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Веймар: місто Гете і Шиллера"

"Мир на землі - це щастя і любов".

7 жовтня - Всесвітній день усмішки