Міжнародний день числа π



Храм Соломона  З цим незвичайним числом ми знайомимося вже в молодших класах школи, коли починаємо вивчати коло і окружність. Його історія починається ще з єгипетського папірусу, датованого 2 000 роком до нашої ери. Воно звернуло на себе увагу людей ще в ті часи, коли люди не вміли письмово викладати ні своїх знань, ні своїх переживань, ні своїх спогадів. Як вважають фахівці, це число було відкрите вавилонськими магами. Воно використовувалося при будівництві знаменитої Вавилонської вежі.
  Але стародавні майстри недостатньо точно прорахували пропорції при будівництві, тому проект так і не був вдало завершений. 
  Деякі вчені роблять припущення про те, що це число лежало в основі будівництва легендарного Храму царя Соломона.
  Його визначенням займався один з найвидатніших науковців античності - давньогрецький математик, фізик, інженер, винахідник та астроном Архімед і був першим, хто зрозумів важливість його значення. Також дане число збігається з днем народження одного з найбільш видатних фізиків сучасності - днем ​​народження Альберта Ейнштейна. 
  Що ж це за таке особливе та незвичайне число? 
Сьогодні - 14 березня - у світі відзначається одне з найнезвичніших свят - Міжнародний день числа π (International π Day). Це досить оригінальне свято бере свій початок з 1988 року. Придумали його співробітники науково-популярного музею Експлораторіум, який знаходиться в Сан-Франциско (San Francisco Exploratorium). 






  Числовий вираз числа π нескінченний, але його прийнято приймати за 3,14... Саме тому датою для святкування Міжнародного дня числа π був обраний 3 місяць і його 14 день. В Америці цю дату прийнято писати як "3/14", саме тому 14 березня є міжнародним днем π.



 






  Святкування проводиться досить весело, незважаючи на те, що головними винуватцями урочистостей є серйозні математики. Вчені дуже люблять це свято, відзначаючи його різноманітними фізико-математичними і кулінарними (!) заходами. Кулінарія тут якраз дуже до речі - зазвичай випікаються великі круглі торти, і вся команда розсідається навколо "магічного" кола (зазвичай з намальованим π в центрі), пригощаючись і розмірковуючи про відносність цього незвичайного числа. 
   






Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Веймар: місто Гете і Шиллера"

"Мир на землі - це щастя і любов".

7 жовтня - Всесвітній день усмішки