Погляд в історію: перший парламент України

    16 березня 1917 році в Києві було створено Українську Центральну Раду (УЦР) - національний політичний центр, згодом перший український парламент, який керував національно-визвольним рухом українського народу, а потім і відродженою державою - Українською Народною Республікою (УНР).
    УЦР була створена за ініціативою демократичної української інтелігенції, об'єднаної в Товариство Українських Поступовців, за участю політичних партій України, а також представників робітництва, духовенства, військових, студентів, громадських і культурних організацій. Її головою було обрано М. Грушевського, заступниками голови В. Науменка та Д. Антоновича.
     На Всеукраїнському Національному Конгресі (19 - 21 квітня в Києві) УЦР була значно розширена за рахунок членів, обраних від губерній. Головою переобрано М. Грушевського, заступниками голови стали С. Єфремов та В. Винниченко. Для ведення поточної роботи УЦР утворила Виконавчий Комітет, який згодом перейменували в Малу Раду.
     Склад Центральної Ради поповнювався і розширювався на демократичних засадах.
      Своїм I Універсалом 23 червня 1917 року УЦР фактично проголосила автономію України. Потім сформувала Генеральним Секретаріат на чолі з В. Винниченком - перший уряд України.
      Після більшовицького перевороту в Петрограді Центральна Рада III Універсалом 20 листопада 1917 року проголосила створення Української Народної Республіки (УНР), з визначенням її у федеративних зв'язках з Росією. Як свідчили результати виборів до Всеросійських Установчих зборів 25 листопада 1917 року, вона мала тоді за собою більшість населення України, оскільки українські партії, що відігравали провідну роль в УЦР (українські есери і соціал-демократи), здобули 75 процентів голосів виборців (більшовики - 10 процентів). Скликаний 17 грудня 1917 році в Києві I Всеукраїнський з'їзд Рад селянських, солдатських і робітничих депутатів висловив повне довір'я і рішучу підтримку УЦР.
      Однак подальша її діяльність ускладнилася протидією місцевих більшовиків і уряду Радянської Росії. Фактично вже з кінця листопада вони почали готуватися до повалення УЦР і захоплення влади в Україні. Після цього боротьба між більшовиками і УЦР значно посилилась. Радянська Росія послала в Україну значні військові сили.
      У цей гострий і відповідальний момент вона обнародувала 22 січня 1918 року свій IV Універсал, яким проголосила УНР самостійною державою, а Генеральний Секретаріат перейменувала на Раду Народних Міністрів. Після цього були ухвалені закони про 8-годинний робочий день, земельну реформу, грошову систему, державний герб УНР, громадянство в УНР та інші. Останній її законодавчий акт, прийнятий 29 квітня 1918 році в Києві, схвалив Конституцію Української Народної Республіки.
     9 лютого 1919 року, в день захоплення більшовиками Києва, делегація Центральної Ради підписала Берестейський мирний договір з Німеччиною та її союзниками. 


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Веймар: місто Гете і Шиллера"

"Мир на землі - це щастя і любов".

7 жовтня - Всесвітній день усмішки