День в історії: Рене Декарт

    

   Видатний французький філософ, математик, фізик Рене Декарт народився 31 березня 1596 року у місті Лае (провінція Турень). Сім'я Декарта належала до одного з найвидатніших дворянських родів цієї частини Франції. Його батько був юристом і тривалий час служив радником парламенту Бретані. Його блискучі здібності до науки проявилися рано, а перші уроки майбутньому вченому давав батько.
    З 1606 року Декарт навчався в коледжі у місті Ла-Флеш, який належав католицькому орденові єзуїтів. Після закінчення коледжу перед Декартом відкривалася кар'єра священика або військового, але він не одразу зробив вибір життєвого шляху. В 1616 році він одержав ступінь бакалавра права, а 1618 року вступив добровольцем до протестантської армії, яка боролася проти іспано-австрійських військ. Залишивши військову службу в 1621 році, Декарт подорожував декілька років, відвідуючи різні країни Європи, спілкуючись з багатьма вченими, спостерігаючи явища природи. 1628 року він поселився в Голландії, де прожив 20 років. Цей період життя вченого найбільш творчий: він вивчав математику, анатомію, хімію, оптику, проводив астрономічні й метеорологічні спостереження та різні наукові дослідження.
    Декартові належить розробка однієї з філософських систем. Свої філософські погляди він викладав у трактатах "Розмірковування про метод, для того щоб добре спрямовувати свій розум і відшукувати істину в науках" (1637), "Роздуми про першу філософію, в яких доводиться існування Бога і безсмертя душі" (1641), "Основи філософії" (1644). Декарт відомий і своїми метафізичними дослідженнями: в згаданих творах він запропонував свій спосіб доведення існування Бога і безсмертя душі.
    Протягом багатьох років Декарт проводив анатомічні та ембріологічні дослідження живих організмів. 1648 року він опублікував трактат "Опис людського тіла".
   В 1649 році на запрошення шведської королеви Кристини Декарт переселився до Стокгольма. Незабаром він захворів на пневмонію, від якої помер. Тіло Декарта поховане на батьківщині.
    Наукові дослідження вченого є значним внеском у філософію, математику, фізику, біологію та медицину.


      

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Веймар: місто Гете і Шиллера"

"Мир на землі - це щастя і любов".

7 жовтня - Всесвітній день усмішки