"Величне свято Воскресіння"


 

"Христос воскрес! Воістину воскрес!
Ми чуєм ці слова і там, і тут.
Той день, як Він вознісся до небес,
Безмежно любить християнський люд."


   Символом оновлення матінки-землі, перемоги світла над пітьмою, життя над смертю... Все це уособлює свято Великодня - Воскресіння Христового. Воно є найвеличнішим, найвагомішим у побуті українського народу. Його ще називають Пасхою. У перекладі з давньоєврейської мови "пасха" - "проходження повз, позбавлення". Дата Великдня міняється кожного року. Цього року Пасха припадає на 1 травня. 
   Тиждень до Великодня називають Страсним. Чистий Четвер - день духовного очищення, прийняття таїнства причастя. Господарі прибирають хати та подвір'я, миються та перуть білизну. Страсна П'ятниця - нагадування про страждання Ісуса Христа, день печалі. Цього дня печуть паски. Велика Субота - день очікування, у церкві вже читається Євангеліє про Воскресіння. В суботу фарбують писанки - символ весняного відродження природи, радості і  всепрощення. У народі кажуть: "У світі доти існуватиме любов, доки люди писатимуть писанки". Великдень - неділя, коли ми святкуємо Воскресіння Спасителя.
   За переказами, щастя ходить поміж людьми у ніч перед Великоднем, і тому зустріти його може лише той, хто не спить.
Християни цієї ночі йдуть до церкви на Всеношну. А той, хто залишається вдома, має засвітити лампадку перед образами.
    Під час Великодньої служби святять паски, крашанки, сир.  З першими сонячними променями священик сповіщає: "Христос воскрес!" - і відповідають: "Воістину воскрес!", тоді тричі цілуються й обмінюються писанками та крашанками.
    Великдень - родинне свято, тому в гості не ходили. Лише молодь збиралася: дівчата водили хороводи, а хлопці, набравши крашанок, грали в "навбитки". 
  Про Великоднє свято в народі кажуть: "Не щодень Великдень", "Дороге яєчко к Великодню", "Не к Різдву йде, к Великодню: уночі тріщить, а вдень плющить".
  Великодній понеділок молодь відзначає особливо. Він називається Поливаний або Волочильний. У цей день хлопці обливають водою дівчат на майбутнє сімейне щастя і очищення. Дівчата на подяку обдаровують обливальників крашанками та писанками - також на щастя.
     Великодня тема знайшла відображення в художніх творах письменників Г.Квітки-Основ'яненка (оповідання "Мертвецький Великдень"), Т. Шевченка (вірш "На Великдень, на соломі..."), С. Черкасенка (оповідання "Гераськів Великдень", "Великодня ніч") та в картинах художників М. Пимоненка "Великодня утреня" і М. Левицького "Великдень на Україні" та інших.



"Христос воскрес, моя дитино!
Христос воскрес, Христос воскрес!
Впадімо вдячно на коліна
І помолімось до небес."

   Свою ерудицію в знаннях народних традицій і звичаїв демонстрували учні на Великодній зустрічі у бібліотеці.  Мелодійно звучали вірші Катерини Перелісної про Великдень. Діти із задоволенням малювали привітальні листівки для виставки-вернісажу "А я поклав пасхальний кошик...".













Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Веймар: місто Гете і Шиллера"

"Мир на землі - це щастя і любов".

7 жовтня - Всесвітній день усмішки