"День в історії: Кость Горбаль"

   Кость Гаврилович Горбаль був одним з когорти видатних діячів українського відродження ХІХ століття в Галичині. Він залишив помітний слід у духовному і культурному житті краю.
    Народився він 29 травня 1836 році у Тисмениці на Станіславщині у сім'ї кушніра. У 1861 році, після закінчення Станіславської гімназії, вступив на філософське відділення Львівського університету. Там він вивчав природничі науки та українську літературу. Потім вчителював у Чернівцях, де редагував і видавав український літературно-науковий часопис "Нива"і газету "Русь". Ця газета першою порушила питання про встановлення пам'ятника Великому Кобзареві у Львові.
    У 1868 році Кость Горбаль переїздить  до Тернополя, де обіймає посаду вчителя школи, а згодом - гімназії, де він отримує звання професора.  
   Розпочавши письменницьку діяльність, у 1861 році видає у Чернівцях разом з А. Кобилянським брошури, які стали першими ластівками народного руху з чисто народною мовою і фонетичним чеським правописом для української мови, а також із зародками філософського і соціального радикалізму.
   Творча спадщина Костя Горбаля - це і ряд автобіографічних оповідань, політичних начерків, гумористичних фейлетонів. Журналістська, педагогічна й громадська діяльність його була спрямована на піднесення національної свідомості українського народу. 
    Помер Кость Горбаль 14 січня 1903 році в Перемишлі.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Веймар: місто Гете і Шиллера"

"Мир на землі - це щастя і любов".

7 жовтня - Всесвітній день усмішки