«Шедеври англомовної літератури» (вип. 2)




Ми представляємо добірку творів англомовних авторів та їх твори, які стали шедеврами літератури XVI-XIX століть. Книги, які підкорили увесь світ, та які не залишають байдужими жодного читача. Книги, які відкриють для нас світ почуттів та нових вражень.

Вальтер Скотт (1771-1832)


Вальтер Скотт, при слабкому здоров'ї, мав феноменальну працездатність: як правило, він публікував не менше двох романів на рік. Протягом понад тридцятирічної літературної діяльності письменник створив 28 романів, 9 поем, безліч повістей, літературно-критичних статей, історичних праць.

«Айвенго»

Цей роман чи не найпопулярніший з усіх романів Вальтера Скотта. Дія історичного роману відбувається в останній чверті XII століття. Але за небезпідставним твердженням автора, він дав у ньому концентроване художнє вираження кількох століть англійської історії, що наступили після завоювання країни норманами в середині XI століття. У творі зображено кінець довготривалої боротьби між саксами та норманами, яскраво змальовано бурхливу картину минулого Англії за перших часів феодалізму.
В основу роману покладено традиційне для В. Скотта переплетіння любовної та політичної інтриг. У центрі розповіді перебуває закохана пар – лицар Айвенго та леді Ровена, доля і благополуччя яких повністю залежать від розвитку історичних подій.


Оскар Уайльд (1854-1900)


Видатний письменник, драматург, поет і критик, глава англійського естетизму, знаменитий парадаксоліст. Культ краси, що панував у батьківському домі, багато в чому визначив його особисті погляди на природу мистецтва. Своє життя і творчість присвятив пошукам істини і краси. Краса для Оскара Уайльда означала Смисл і Гармонію.

«Портрет Доріана Грея»

Головним героєм роману є Доріан Грей, якого природа наділила божественною красою. Написаний портрет набуває чарівної сили, бо Доріан довічно захотів бути молодим і привабливим. З цього часу старіє і відображає його моральні вади портрет, а Доріан залишається юним і прекрасним. Однак гріхів на совісті Грея стало так багато, що портрет перетворився на жахливе видовище. Навіть Доріан не витримує зображення своєї потворної душі і кидається на портрет з ножем. Але чарівний витвір мистецтва знову стає прекрасним, а герой, отримавши справжню зовнішність, помирає.



Шарлотта Бронте (1816-1856)


Унікальне явище в історії англійської літератури XIX столітті. Дочка провінційного пастора вписала самобутню сторінку в розвиток англійського роману. В її творчості проявилися найхарактерніші риси англійського реалізму – романтичний інтерес до проблем особистості і романтичний пафос.

«Джен Ейр»



Роман багато в чому автобіографічний. Його присвячено історії скромної, але гордої і незалежної дівчини-сироти. Героїня завзято бореться з безліччю перешкод, що стоять на її шляху до самостійного життя і до особистого щастя. Ідея рівності людей стає лейтмотивом книги. З образом Джен Ейр в англійську літературу ввійшла нова героїня – жінка-трудівниця, та нова ідея – боротьба жінки за її рівність з чоловіком.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Веймар: місто Гете і Шиллера"

"Мир на землі - це щастя і любов".

7 жовтня - Всесвітній день усмішки