"Народний календар: червень"



                            "В золотій хустині                  Налилися вишні
                            Дорогі гостинці                       Соковиті, пишні.
                            Червень нам приніс.                Пшениці шумлять.
                            Гляньте, як суниці                  Червень нам співає
                            В лісі у травичці                      Весело над гаєм,
                           Розсипає скрізь!                        Кличе в гай гулять."
                                                                      Марія Познанська


     Перший місяць літа - рум'янець року... Чудова пора. Широка зелень луків, ошатні шапки дерев. Срібні стрічки річок...
   Свою назву отримав від комахи - "червеця" - з якої добувають червону фарбу - кармін. Карміном фарбували тканину. Селяни навіть сплачували спеціальний податок - "ложку червецю від кожної хати". Червень мав також назви - гедзень (бо літають гедзі), кресень ( від слова "крес", яким називали літній сонцестій), червивий місяць та інші.
   Червень - місяць спокою та тиші. Починається найвідповідальніший період в житті чотириногих і пернатих мешканців лісів. Ви помітили, наскільки тихішими стали пташині пісні? Може, птахів стало менше? Ні. Просто більша частина їх сидить на гніздах. Не до пісень їм тепер.
    Здебільшого на червень припадає Трійця. Вона відзначається на сьомий тиждень після Великодня (цього року 19 червня) і ще називається Зеленими святами. Трійцю шанують ще з дохристиянських часів. Вважається, що саме у цей день Господь створив Землю й уквітчав її зеленню. Під час Зелених свят цвіте жито і, за народними віруваннями, прокидаються і виходять із води русалки. Люди прикрашають свої житла гілками дерев, встелюють підлоги у хатах пахучими травами, а на вікна чіпляють обереги від русалок.

"Зелена неділя, клечана неділя.
Із Трійцею, з святом вітаємо вас!
Даруйте оселям клечання веселе
На щастя, на спокій, на радісний час.

Щоб в полі врожайно жита колосились,
Щоб сонечко гріло і дощ напував,
Любисток і м'яту заносьте у хату,
Ховайте долівки під розкішшю трав."
                                             Оксана Василець

   У перший четвер після Трійці відзначають русалчин великдень.  Існувало безліч легенд і повір'їв про реальне існування русалок та мавок. За народною уявою ними стають ті дівчата, що померли на Зелену неділю, яких не встигли охрестити, і нешлюбні діти та утоплениці. Ображені своєю долею, русалки начебто можуть залоскотати до смерті будь-кого, а особливо дітей та молодь. Щоб вберегтись від них, необхідно тримати при собі пучечок полину, якого вони найбільше бояться.
     Початок Петрівки (Петрів піст) припадає на перший після трійчанського тижня понеділок і триває до 12 липня. За повір'ям, цей піст встановив святий апостол Петро. Він найкоротший і не регламентується особливими заборонами. 
   Червень - місяць найкоротших ночей і найтриваліших днів. Недарма в народі кажуть: "У червні зоря з зорею сходиться". 22 -23 червня наша планета відзначає день літнього сонцестояння.
І хоча сонце припікає, тривалість дня від цього часу почне зменшуватися.
     Червень не тільки літо рум'янить - він розділяє навпіл цикл. Від того й іменують його ще полуднем року та первістком літа.


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Веймар: місто Гете і Шиллера"

"Мир на землі - це щастя і любов".

7 жовтня - Всесвітній день усмішки