Родина, як зірка єдина

         




"На світі білому єдине,
Як і Дніпрова течія,
Домашнє вогнище родинне,
Оселя наша і сім'я".
  
  8 липня в Україні відзначається День родини. Рід, родина, сім'я, родинні стосунки - це основи існування і життя людини. Сім'я, добрі стосунки в ній відіграють важливу роль в житті кожного.



"Де згода в сімействі,
Де мир, а не війна,
Щасливі ті, блаженна сторона"
                                    Г.Сковорода




   Життя сучасної української родини нерозривно пов'язане з національними традиціями і звичаями, цінностями і уявленнями, що склалися в українського народу ще в давні часи. Вони мають міцне історичне коріння та передаються із покоління в покоління. Кожна нова сім'я зберігає народні традиції, традиції своїх прадідів, дідів та батьків та примножує їх власними.

     Традиційно українська родина була великою: під одним дахом жили кілька сімей. Величезну роль в ній відігравали прадіди, бабусі й дідусі. Жінка у родині була берегинею роду, створювала затишок, чоловік був господарем дому. Дружні, товариські взаємини лежали в основі українського подружжя. Велика українська родина складала дерево роду з корінням, стовбуром, гілками та листям - прадіди, дідусі й бабусі, батьки та їх сестри і брати, діти. Як не може дерево жити без коріння, так не може людина жити без роду, - стверджує народна педагогіка.
        Великий український педагог К.Д.Ушинський писав: "Важко виразити словами те особливе світле щось, що народжується в нашій душі, коли ми згадуємо тепло рідного сімейного гнізда. До глибокої старості залишаються в нас якісь сердечні зв'язки з тією родиною, з якої ми вийшли". Батькова хата, мамина вишиванка, бабусина казка, дідова криниця - це наша родовідна пам'ять, наші родовідні символи. Сучасна українська сім'я вшановує традиції і звичаї нашого народу. Глибока повага та шана до старших, взаємна підтримка, співпереживання, піклування про дітей, теплі дружні стосунки - всі ці людські цінності зберігаються у родині. Для дітей родина - це своєрідне середовище, де її люблять, поважають, цінують, але при тому виховують та навчають. "Хороші діти - це честь батька і матері". Для дорослих сім’я - це любов і підтримка.


"Сім'я - це пристань і гавань,
Куди повертаються знов і знов
Із мандрів далеких і плавань,
Тут вічно панує любов".

         А.С.Макаренко назвав сім'ю тим "природним первинним осередком, де реалізується краса людського життя, куди приходять відпочивати переможні сили людини, де ростуть і живуть діти - головна радість життя". Проте, сім'я - це не ідилія, а творчий процес, в якому треба виконувати певні обов'язки, щоб витримати будь-яку життєву негоду. Життєздатна нація зберігає себе у родині. Родина, сім'я - найміцніші національні твердині.
    У переддень свята колектив провів лібмоби "Книжки під відкритим небом" де ми мали можливість привітати мешканців району з Днем родини.









"Хай щастя і злагода будуть у вас,
У кожній сім'ї і родині,
Родина свята - найдорожча для нас,
Без неї нема України".






Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Веймар: місто Гете і Шиллера"

"Мир на землі - це щастя і любов".

7 жовтня - Всесвітній день усмішки