"Славетні імена: Андрій Войнаровський"

     Войнаровський Андрій - дипломат, державний і політичний діяч, небіж гетьмана Івана Мазепи і його довірена особа. 
     Андрій Войнаровський народився у місті Володимир-на-Волині, освіту здобув у Києві та Дрездені. Він жив при дворі саксонського курфюрста Августа ІІ Фрідріха, де навчився вишуканим придворним манерам.
    Андрій Войнаровський був завжди втаємниченим у політичні плани Івана Мазепи, виконував таємні доручення гетьмана. Він обіймав посаду гетьманського представника при похідній канцелярії царя Петра І і в листопаді 1708 року повідомив гетьмана про початок наступу російських військ на Україну. Після поразки в Полтавській битві супроводжував шведського короля Карла ХІІ до Туреччини.
     Після смерті Івана Мазепи Андрій Войнаровський разом з Пилипом Орликом і Дмитром Горленком претендував на гетьманську булаву. Він виконував важливі дипломатичні місії. 
 Занепокоєний бурхливою дипломатичною діяльністю Андрія Войнаровського, Петро І наказав схопити і ув'язнити його в російській посольській резиденції, що й було зроблено всупереч усім міжнародним нормам 1716 року. Дипломатичні зусилля кількох держав, спрямовані на звільнення Андрія Войнаровського, виявилися марними. Петро І надіслав до гамбурзького магістрату загрозливого листа, в якому звинуватив українського дипломата, старшину вільної Козацької держави, у дезертирстві з російської армії. Андрія Войнаровського вивезли на допит до фортеці Байсенберг та піддали тортурам.
    Взимку 1723 року Андрія Войнаровського заслали до Тобольська, а згодом - ще далі, до Якутська де він і помер близько 1741 року. Місце його поховання невідоме. Сім'я Андрія Войнаровського тривалий час проживала в еміграції у Швеції.
   Способом дипломатичних переговорів Войнаровський намагався створити коаліцію ряду держав, щоб з їхньою допомогою відновити незалежність України. Його дипломатична діяльність була безпосереднім продовженням діяльності Богдана Хмельницького, Івана Виговського, Івана Мазепи, Пилипа Орлика, спрямованої на визнання тогочасною світовою спільнотою України як окремішньої від Росії державницької території. 



Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Веймар: місто Гете і Шиллера"

"Мир на землі - це щастя і любов".

7 жовтня - Всесвітній день усмішки