"Богатирський талант"

  Анатоль (Наталь) Вахнянин - одна з найяскравіших мистецьких особистостей другої половини ХІХ - початку ХХ століття на західноукраїнських землях. Він був і письменником, і музичним журналістом, і прекрасним співаком, і хоровим диригентом. Народився він 19 вересня 1841 року в селі Сенява Австрійської імперії. Анатоль Вахнянин займався викладацькою діяльністю, був засновником хорових колективів, культурно-просвітницьких товариств. Але найціннішу спадщину полишив як композитор.
    Навчався митець у Львівській духовній семінарії у 1859-1863 роках. Під час літніх канікул подорожував по селах і записував народні пісні. Потім працював учителем української мови у гімназії м.Перемишль, де організував гурток співу. Невдовзі дав перший у Галичині концерт хорової музики, присвячений Т.Г.Шевченку. 
       Завершивши навчання у Віденському університеті (історико-географічний факультет), Анатоль Вахнянин у 1868 році повертається до Львова.  Тут він розгортає активну громадську і мистецьку діяльність: співпрацює як редактор і музичний критик у багатьох журналах, впорядковує і видає підручники для шкіл. 
       Яскравий слід в культурі Галичини Анатоль Вахнянин залишив як один із засновників і перший диригент хору співочого товариства "Львівський Боян". Він написав багато музичних творів, переважно у хоровому жанрі. Велику популярність здобув його солоспів на слова Шевченка "Була колись Гетьманщина". Та найвагоміший його твір, над яким Анатоль Вахнянин працював протягом усього життя - опера "Купайло", у якій відображено період боротьби козаків з татарами у ХVІІ столітті. Вперше цей твір поставили у Харкові 1928 року (через 20 років після смерті митця).     
    Помер Анатоль Вахнянин  11 лютого 1908 року у місті Львові.
  Серед західноукраїнських композиторів (Вербицький, Лаврівський, Лопатинський та інші) Анатоль Вахнянин посів одне з найвизначніших місць. 


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Веймар: місто Гете і Шиллера"

"Мир на землі - це щастя і любов".

7 жовтня - Всесвітній день усмішки