"Народний календар: вересень"


анімації вірші осінь вересень    " Сліди розпушеного сіна
У яблуневому садку.
І вже печаль передосіння
Нам сниться в жовтому вінку.
Літа зозуля лічить дзвінко,
Віщує старість молодим.
І тягнуть довгі соломинки
Мурашки в свій зимовий дім".
                                                                                                                               Ігор Муратов


    Ви чуєте - осінь прийшла! Вона підібралась непомітно, крадькома й зайвої метушні. Коротшими стають дні, прохолоднішає річкова вода, гостріше пахнуть верес і м'ята. Вважають, що своєю назвою перший місяць осені завдячує саме траві верес. Інші дослідники ведуть її від давньоруського слова "верещити" - тобто молотити.
анімації вірші осінь вересень       За перемінливу погоду вересень називали хмурнем, ревуном, заревом або сівнем. Осінь чародійка кольорів. День за днем зелене вбрання лісів і ланів рябіє багрянцем. 
   Вересень характерний масовим відльотом птахів. "Хто рік байдикує, вже у вересні голодує", "Вересень студений, але ситий" - говорить народна мудрість.
    У кожного місяця є свої "іменні" дні. Для першого осіннього місяця найвизначнішим є день Семена - 14 вересня. Це свято преподобного Симеона Стовпника (у ІV-V століттях відомий церковний діяч) та його матері Марфи. Він дивував оточуючих умінням читати чужі думки та відданістю Богові. З цього дня починає свій відлік "бабине літо", яке триває до 21 вересня. За козацьких часів у цей день хлопців уперше "садовили на коні", проводили пострижини - це була важлива подія в житті молодого вояка.
      21 вересня відзначається свято Різдва Пресвятої Богородиці (Друга Пречиста). Це день коли почали здійснюватися заходи Божі щодо спасіння роду людського від диявольських витівок. З цього дня вже можна було засилати сватів (весілля справляли тільки з Покрови). Звідси і поговорка: "Прийшла Пречиста - принесла старостів нечиста". За народними спостереженнями, на другу Пречисту в Україні встановлюється дощова погода. 
  27 вересня одне з 12 найбільших християнських свят - Воздвиження Хреста Господнього. Цього дня прославляють віднайдений хрест, на якому розпинали Ісуса Христа.  У соборах цього дня проводять обряд воздвиження хреста - прикрашений квітами і стрічками хрест піднімають і опускають до землі. Вважалося, що на Воздвиження хрест випромінює охоронну силу. "Свитку на Здвиження скидай, а кожух одягай",- казали у народі.
    За народним календарем на Воздвиження земля "здвигається" ближче до зими,  настає справжня осінь, а отже, і холоди. Птахи починають масово відлітати у вирій. Не годиться ходити до лісу по гриби, щоб не натрапити на змій. 
       

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Веймар: місто Гете і Шиллера"

"Мир на землі - це щастя і любов".

7 жовтня - Всесвітній день усмішки