"Бібліотекар - не професія, а стан душі"

"Так, я книгар. Не лікар, не аптекар,
Не інженер, не вчитель, не банкір...
Я - більше: я Книгар! Бібліотекар!
На заздрість всім, всьому наперекір!"
                                                                                                                         П. Гоць
     
  Декому здається, професія бібліотекаря полягає в тому, щоб просто взяти з полиці книжку і видати її читачеві. В більшості своїй люди вважають, що в бібліотеці зможе працювати кожен. А тому щиро дивуються з того, що бібліотечна професія вимагає багато знань. Треба бути справжнім психологом у відношенні з читачами, бо кожен відвідувач - це своєрідна особистість зі своїми поглядами, характером, вимогами і потребами. А нагородою за це є вдячність читачів та їхні успіхи. Приємно бачити колишніх "дітей-читачів", які ведуть вже до бібліотеки своє чадо.

   
 Сьогодні працювати у бібліотеці набагато цікавіше. Зараз бібліотека повинна вижити і довести, що вона необхідна суспільству. Бібліотечна професія знаходиться в тій точці людського буття, в якій повсякденно стикаються скупість і щедрість, минуле, сьогодення і майбутнє, світ книг і світ людей. Де одне переходить в інше. Бібліотека - це головне джерело інтелекту.
   На питання "Якою я бачу сучасну бібліотеку?" хочу відповісти словами американського бібліотекознавця Мелвіла Д'юї: "Якщо стара книгозбірня була джерелом, до якого йшли всі спраглі знань, то нова - це водогін, що розносить живильну вологу по домівках".
     Сучасна бібліотека - це комфортний, привітний центр, обладнаний новою технікою. Центр, що має безліч ресурсів для робочих та повсякденних справ, дозвілля всієї родини. Це також місце де можна поспілкуватися з друзями, провести ділову зустріч, взяти участь у культурних заходах для дітей та дорослих.
     Інтернет, книги, музика, цікаві події, неординарні особистості, і ще багато нових послуг - і все це сучасна бібліотека.









Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Веймар: місто Гете і Шиллера"

"Мир на землі - це щастя і любов".

7 жовтня - Всесвітній день усмішки