4 жовтня - Всесвітній день тварин





Щогодини з лиця Землі зникають безповоротно три види тварин. 

Щодня зникає безповоротно більше 70 видів фауни і флори. 

За 25 останніх років біологічне різноманіття Землі 

скоротилося більше ніж на третину.


(Із статистичних даних)

     Ідея проведення подібного дня була запропонована 
у 1931 році на Міжнародному конгресі прибічників руху на захист природи, що відбувся у Флоренції. Саме ця подія дала поштовх тому, що найрізноманітніші організації захисту тварин з усіх куточків світу вирішили об’єднати свої зусилля та привернути увагу людства до прав тварин та їх добробуту. Датою проведення обрано 4 жовтня на вшанування пам’яті заступника та покровителя «братів наших менших» - тварин, птахів та навколишнього середовища Франциска Ассізького. 

     Згідно легенд, що дійшли до нашого часу, Франциск Ассізький володів неймовірною здатністю вступати в тісний контакт із тваринами, які не тільки не завдавали йому шкоди, а й слухалися та захищали його. Він повсякчас просив віруючих не причиняти тваринам болю та виступати на їх захист. Саме Франциску приписують розвиток такого вчення, як екологічна етика, що вивчає внутрішні цінності дикої природи і бережливе ставлення до всього живого. З тих часів і до сьогодні день смерті святого Франциска святкують як День захисту тварин.

     Ідея проведення подібного дня прижилася в усьому світі і у 2008 році різні заходи, присвячені цій даті, пройшли вже у 66 країнах світу. Щорічно напередодні Всесвітнього дня тварин вручається премія імені святого Франциска, що присуджується за видатні заслуги в області захисту природи.

     Цього дня проводяться численні мітинги, акції, що покликані виховати у дітей та дорослих бережливе та відповідальне ставлення до братів наших менших, а притулки намагаються звернути увагу на проблему бездомних тварин. Товариства по захисту прав тварин закликають людей відмовитися від необдуманого знищення тварин заради задоволення своїх далеко не найголовніших потреб.   
     Всесвітній день тварин покликаний об’єднувати зусилля людей у збереженні тваринного світу нашої планети і в захисті їх прав. 

     Всесвітня декларація прав тварин визнає за всіма живими істотами певні права. Ці права випливають з того, що ми вважаємо тварин живими істотами, здатними відчувати те, що й люди – страх, біль, сум, радість, голод. Тому є п’ять непорушних свобод тварин: Право на життя, Право на природне поводження, Право на захист від страждання з вини людини, Право на необхідну для життя частку земних благ, Право на природну волю і благополуччя в природному середовищі існування.
     Махатма Ганді казав, що про цивілізацію можна судити по тому, як вона поводиться зі своїми тваринами. Допомагати тваринам так само важливо, як і допомагати людям. Давайте не забувати про те, що ми одна велика сім'я на маленькій планеті і, роблячи добру справу, допомагаючи нашим братам меншим, ми допомагаємо собі.












"ТИ ЗАВЖДИ ВІДПОВІДАЄШ ЗА ТИХ, 
КОГО ПРИРУЧИВ"

(Антуан де Сент-Екзюпері "Маленький принц")





Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Веймар: місто Гете і Шиллера"

"Мир на землі - це щастя і любов".

7 жовтня - Всесвітній день усмішки