7 жовтня - Всесвітній день усмішки




"Усмішка - це поцілунок душі"
 (Мінна Антрім)



В першу п'ятницю жовтня у світі відзначається чудове свято — Всесвітній день усмішки, або Міжнародний день посмішки-смайлика.

Біля витоків свята стоїть тоді ще простий, нікому не відомий художник Гарві Белл (1921-2001), що писав звичайні картини і нічим особливо не відрізнявся від сотні таких же творчих людей. У 1959 році він  заснував власну рекламну фірму. І, звичайно, ніхто і ніколи б не дізнався про існування такого художника, якби не Його Величність Випадок. 

Одного дня до пересічного майстра звернулися працівники державної компанії взаємного страхування життя «State Mutual Life Assurance Company of America» з проханням намалювати їм цікавий логотип. Гарві взявся за роботу і невдовзі зобразив смішну жовту пику з оченятами і усміхненим ротом. Назвав свій шедевр "смайликом" і передав його замовникам, отримавши за роботу всього 45 доларів.  

Успіх такої «візитки» перевершив всі очікування. Клієнти компанії були в захваті від нововведення — буквально через кілька місяців було випущено більше десяти тисяч значків! Вже за місяць тільки лінивий не мав у себе зображення смайлика. А вони були всюди: на одязі, сірниках, візитівках, бейджах, поштових марках, календарях...


Усміхнена жовта пика настільки полюбилася публіці, що на честь веселого смайлика та його автора й вигадали це особливе свято, що вперше відзначили в 1999 році. Девізом свята стала фраза: «Зроби добру справу. Допоможи хоча б одній людині усміхнутися».   

В 70-х роках ХХ століття Гарві Белл на офіційному рівні узаконив усміхнене обличчя зі своїми ініціалами на додачу.
Офіційним спонсором Всесвітнього дня усмішки із 2001 року виступає створена після смерті Гарві Белла організація — World Smile Foundation (Всесвітня корпорація посмішки). Очолює її син художника - Чарльз. В організації кажуть, що прибуток компанії йде тільки на оплату податків і на благодійну діяльність.

Смайлик вже давно перестав бути комерційним символом, а став інтернаціональним символом гарного настрою і усмішки.

У наш час смайлик став дуже популярним в інтернеті. Його активно вставляють в пропозиції, щоб зобразити свої емоції при написанні електронних листів, листівок і просто в чаті. 

Усмішка - це символ настрою, відображення внутрішнього світу кожної людини. З її допомогою можна зачаровувати, просити, переконувати. Вона допомагає в будь-яких життєвих ситуаціях, приваблює до себе людей. 
Усмішка - двигун людських відносин. Без неї світ дійсно був би похмурим і сірим. Саме тому ми відкрито і при будь-якій можливості демонструємо її. Тож, як говорив знаний барон Мюнхгаузен: 


"УСМІХАЙТЕСЯ, ПАНОВЕ, УСМІХАЙТЕСЯ!"

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Веймар: місто Гете і Шиллера"

"Мир на землі - це щастя і любов".