Всесвітній день Бітлз




«Бітлз» («The Beatles») - єдина група в усьому світі, яка удостоїлася честі мати свій міжнародний день. За рішенням ЮНЕСКО, починаючи з 2001 року, 16 січня  став днем вшанування групи у всьому світі. 
   Чому саме 16 січня? На цю дату довелося відкриття на Метью-стріт (Ліверпуль) в 1957 році нового клубу «The Cavern» («Печера»), на сцені якого виступили дуже молоді і нікому не відомі Джон Леннон, Пол Маккартні і Джордж Харрісон. На користь 16 січня говорить ще один факт з біографії колективу. В цей день у 1964 році журнал «Cashbox» помістив пісню «Хочу тримати тебе за руку» на першу сходинку хіт-параду, тому що всього за 10 днів сингл розійшовся мільйонним тиражем. Два рази в творчій біографії групи зустрічається одна й та сама дата - чим не привід відзначати Всесвітній день «Бітлз» 16 січня?!


Хто ці музиканти, на честь яких заснований міжнародний день? 
«Бітлз» - це група, що складалася з чотирьох учасників. Джон Леннон (1940-1980) і Пол Маккартні (нар. 1942) - її засновники. Трохи пізніше до них приєднався Джордж Харрісон (1943-2001). Останнім, років через два, колектив поповнив Рінго Старр (1940-2012). Можна додати, що іноді у складі групи виступали ще троє музикантів - Джиммі Нікол, Стюарт Саткліфф і Піт Бест, але легендарною "Ліверпульською четвіркою" стали учасники перераховані вище. У такому складі група проіснувала 7 років: з 1963-го, коли до них прийшла світова слава, по 1970 рік. Спільно було випущено 13 альбомів, до яких увійшли 211 пісень і кожна з них ставала хітом.
   Всесвітнє божевілля почалося після виходу в 1963 році пісні «Хочу сподобатися тобі» («Please Please Me»). По всьому світу було продано 1 мільярд її записів, нікому більше це не вдавалося. Існують й інші їх рекорди, які не побиті донині. Ця чудова четвірка дійсно гідна власного свята, такого як Всесвітній день «Бітлз». 
   В Америці сингли групи 20 разів займали перші місця в списках хітів. Для порівняння: сингли їх кумира, офіційно визнаного найуспішнішим співаком - Елвіса Преслі - займали перший рядок 18 разів. Дебютний альбом «Бітлз» 62 тижні перебував у десятці найбільш продаваних у світі. І тільки через 50 років рекорд був побитий: альбом співачки Емелі Санде протримався 63 тижні. 
   І до і після цього музичного колективу було багато популярних і успішних виконавців. Але жоден з них не дотягував до ліверпульської четвірки, тому що «Бітлз» - це не просто група, це епохальна явище планетарного масштабу. Без перебільшення в 60-70-х роках ХХ століття абсолютно у всіх країнах світу сотні тисяч людей жили цією четвіркою, ловили кожне їхнє слово, копіювали кожен жест, сміялися жартам, ридали під сценою і творили інші безумства. Це явище навіть отримало назву "бітломанія". 
   У світі вже давно прийнято вважати цю команду не просто великою музичною групою, але і самим справжнім явищем, причому не тільки культурного характеру. Для багатьох «Бітлз» сенс життя, релігія, орієнтир у житті. Слава цієї групи така, що і зараз, через 47 років після офіційного розпаду, вони стають кумирами підростаючих поколінь. Всесвітній день «Бітлз» - заслужена данина пам'яті колективу, який, за словами того ж Леннона, на піку своєї слави був популярнішим Ісуса Христа. 
   За багатьма показниками четвірка з Ліверпуля і донині залишається на недосяжних висотах. Якщо не враховувати справжню любов до них мільйонів людей, які належать до кількох поколінь, і їх внесок до світової музичної культури, то тільки за перерахованими вище рекордами чудова четвірка заслуговує свого особистого свята, встановленого ЮНЕСКО. 
Кожні 15 секунд десь у світі грає пісня 
The Beatles.







Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Веймар: місто Гете і Шиллера"

"Мир на землі - це щастя і любов".

7 жовтня - Всесвітній день усмішки