"Моя соборна, суверенна: Ім'я в історії"

    Братковський  Данило - один з ідеологів національно-визвольного руху на межі ХVІІ - ХVІІІ століття в окупованій Польщею частині України. Яскравий представник української барокової поезії. Прихильник соборної єдності України, задля якої налагоджував тісні стосунки з Іваном Мазепою та Семеном Палієм.
   Данило Братковський - український шляхтич православної віри. Представники його старовинного роду жили в Брацлавському і Волинському воєводствах, встояли перед спокусою окатоличення і зречення власної ідентичності. 
    У зв'язку з наміром зібрати на початку 80-х років ХVІІ століття в Любліні об'єднавчий собор депутація Луцького православного братства, у складі якої був і Братковський, склала присягу, що члени депутації докладуть усіх зусиль, аби "зберегти цілісність святої східної церкви, послушної чотирьом східним патріархам". Цю ж позицію він відстоював  на численних соймиках Київщини та Волині.
   У своїй поетичній творчості Братковський поєднав бароковий гуманістичний стиль і сатиричне осмислення реальності. В ній звучать ідеї громадянського та демократичного суспільства. У 1687 році у Кракові він видає збірку поезій під назвою "Світ, переглянутий по частинах".
     З тонким гумором і любов'ю поет змальовує образ власного народу, його питомі риси та уподобання. 
 Задовго до Івана Котляревського Братковський концентрує увагу на багатстві мови, звичаях, культурі народу, плекає надію на утвердження його найкращих сподівань.
    Прагнучи до об'єднання всіх українських сил у боротьбі проти поневолювачів, він в 1700 році відвідує гетьмана Івана Мазепу, бере участь у повстанні під проводом Семена Палія. 
    Схоплений польськими вояками на Фастівщині з відозвами та листами, Данила був перевезений до Луцька, де зазнав мученицької страти на міському ринку.
   Життя Данила Братковського є зразком служіння рідному народу, прикладом підпорядкування своїх інтересів потребам України: свободи, розквіту та гідного становища  у світі. Постать Братковського надихнула Михайла Старицького на створення драми "Остання ніч".
   15 листопада 1702 року Данила Братковський був страчений у Луцьку за вироком польського військового суду.




Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Веймар: місто Гете і Шиллера"

"Мир на землі - це щастя і любов".

7 жовтня - Всесвітній день усмішки