"Сімейне читання, або Відкриваємо світ разом"





«Дитяче читання – це те, що розвиває здатність думати. Воно видозмінюється з часом, але воно точно існуватиме ще багато-багато років. Жоден інший спосіб так розвивати мозок, свободу, відчуття себе, вміння висловлювати свої думки, світ ще не придумав» 
(Іванна Коберник)

Світ дитинства - це особливий світ, який живе за своїми власними законами. Тут, у світі дитинства є свої  страхи, неправди, фантазії, захоплення... Цей світ створюється різними людьми, подіями, обставинами: сім'я, сусіди, вулиця, ігри та розваги, література, мистецтво... 

Але починається знайомство дитини зі світом усе ж таки у колі родини. Родина - це природний осередок найглибших людських почуттів, де дитина засвоює основи моралі серцем і душею. У колі родини розвиваються почуття доброти, чуйності, справедливості, любові. Готових рецептів сімейного виховання немає. Але одним із пріоритетних напрямків виховання дитини є розумове виховання. Тут головний і незмінний вчитель життя - КНИГА


Починайте знайомити своїх дітей з книгою з перших років життя. Вчіть їх спочатку слухати книгу, запам'ятовувати, переживати за улюбленими героями, роздумувати над змістом, розрізняти добро і зло. Такі сімейні читання тільки об'єднають вашу родину. 


Дитяча книга – це особливий світ, який юний читач осягає і розумом, і серцем. Непросте завдання для батьків - підібрати правильну та зрозумілу книгу для своєї дитини. Таку, щоб дитина не розгубилася у книжковому морі, щоб спілкування з книгами стало звичною, приємною та улюбленою справою.


Пропонуємо ТОП-5 кращих книжок для дітей 2016 року за версією наших читачів.

САШКО ДЕРМАНСЬКИЙ. Корова часу, або Нові пригоди вужа Ониська. - Вінниця: Теза, 2013. - 159 с. - (серія "Пригодницька бібліотека").

Сашко Дерманський дуже популярний і вже улюблений в Україні дитячий письменник. Його твори рекомендовано міністерством освіти України для читання в молодшій і середній школі: «Володар макуци, або Пригоди вужа Ониська», «Бабуся оголошує війну», «Корова часу», «Царство Яблукарство», «Танок чугайстра», «Король буків, або Таємниця Смарагдової Книги». Своїми творами письменник допомагає зберігати зернятка дитячих душ: «Якщо не з книжки, то звідки тоді дитина дізнається, що найголовніше в житті – робити добро, не кривдити ближнього?»

"Корова часу" - це вже третя книжка пригод вужа Ониська. В продовженні пригод вас чекатимуть мамонти, шамани-вужі, ненаситні шаблезубі пацюки і... бабуся Катастрофа, яка замість звичайного дощику нашаманила цілу зливу, що обернулася повінню. Аби припинити зливу і врятувати цілий світ, друзі мандрують у минуле заради зустрічі з пращурами бабусі Катастрофи. 

Та виявляється, що чужий світ і час, як і чужі здібності, не йдуть на користь, бо захоплюючись чужим, можна втратити дружбу і загубитись у чужому світі, який насправді не бажає тобі добра. Є над чим замислитися! На щастя, ближче до кінця подорожі усі друзі зустрічаються і повертаються додому.

МАРИНА ПАВЛЕНКО. Русалонька із 7-В, або Прокляття роду Кулаківських. - Вінниця: Теза, 2015. - 220 с.

Марина Павленко - українська поетеса, письменниця, художниця, науковець, педагог. Була переможцем і лауреатом багатьох літературних конкурсів, серед яких, зокрема, і конкурси творів для дітей: “Дитячий портал”(2005), конкурсу для літератури дітей та юнацтва “Портал” (2006); конкурсу творів для дітей «Золотий лелека» (2008), «Коронація слова» (2004-2015). Також Марина захоплюється малюванням: створила ряд книжок-розмальовок та ілюструвала власні книжки “Чар-папороть”, «Душа осики» і “Півтора бажання”.

"Русалонька із 7-В, або Прокляття роду Кулаківських" - перша книжка з циклу історій про Русалоньку із 7-В. Наша героїня - Софійка - навчається у 7 класі, часто читає й перечитує відому казку про Русалоньку, яка вірно любила принца, врятувала йому життя, але так і не змогла стати для нього єдиною коханою. Дівчинка вимріяла для себе такий образ і бачила в особі однокласника Вадима Кулаківського прекрасного принца. Софійка страшенно переживає через те, що Вадим майже не звертає на неї уваги. Дівчинку бентежить новина, що рід Кулаківських протягом багатьох поколінь переслідує якесь прокляття. Понад усе Софійці хочеться допомогти родині, щоб Вадик жив у нормальнім сім’ї, не страждав, бо батьки далеко, а стара бабуся не може впоратися з вибриками онука-підлітка. Правда, самому Вадику його життя подобається, адже він робить усе, що заманеться: почав палити цигарки, водиться з якимись непевними людьми, краде й перепродає крадене. Щоб вирятувати однокласника з життєвих негараздів, Софійка відважилася подолати час. Софійка випадково виявила, що стара шафа — це портал, через який можна повернутися в минуле і змінити щось на краще, дівчинка не побоялася використати таку можливість. Щось у Софійки так завжди: кохання і розшук переплітаються так щільно, що і гадки не маєш, як усе те скінчиться. Як скінчиться справжнісінька сучасна казка? Таємниці, таємниці...

БОДО ШЕФЕР. Кіра й таємниця бублика, або Формування характеру за сім кроків /пер. з нім. Наталі Іваничук. - Львів: Видавництво Старого Лева, 2016. - 230 с. - (Дітям про бізнес).
Бодо Шефер - відомий у Європі фінансовий консультант, бізнесмен, письменник, автор унікальної книжки для дітей "Пес на ім’я Мані, або Абетка грошей, у якій він навчає дітей, як правильно розпоряжатися грошима та здобути фінансову незалежність. 
Нова книжка Бодо Шефера "Кіра й таємниця бублика, або Формування характеру за сім кроків" є своєрідним продовженням попередньої. Після того, як Кіра врятувала чудового пса лабрадора Мані, її життя цілком змінилося. Вона вже навчилася правильно заощаджувати і розпоряджатися грошима і ось-ось має здійснитися ще одна мрія Кіри - вона полетить до Каліфорнії. Але на шляху до мети несподівано виникають перешкоди, які не так легко подолати. Адже для цього потрібно знати сім правил життя...

НАТАЛІЯ ЩЕРБА. Часодії: фентезійний цикл: [Часове ім’я; Часова битва]. - Х.: ВД "ШКОЛА".
Наталія Щерба - одна з найуспішніших молодих українських фантастів, чиї твори мають популярність серед підлітків.

Найбільш популярна серія книг письменниці "Часодії" побачила світ спочатку російською мовою: перша книга «Часодії. Часовий ключ» (2011), друга книга «Часодії. Часове серце» (2011), третя книга «Часодії. Часова вежа» (2012), четверта книга «Часодії. Часове ім'я» (2012), п'ята книга «Часодії. Часограма» (2013), шоста книга «Часова Битва» (2014). За цикл цих книг Наталія Щерба отримала безліч нагород: "Нова дитяча книга", "За казкову літературу", "Найкраща дитяча книга" та багатьох інших. Серія складається з 6 книг і вважається закінченою. В українському перекладі серія книг "Часодії" вийшла упродовж 2014—2015 років завдяки плідній співпраці Наталії із харківським видавництво "Школа". 

У книзі "Часове ім’я" продовжується оповідь про неймовірні, захопливі та часто небезпечні пригоди в часодійному світі володарки ЧорноКлюча Василини. Ці пригоди змішуються з шаленими переживаннями в її серці. На тендітну юну дівчинку чекає участь у перегонах на зорепташці, пошуки Чорної Кімнати, падіння в страшну розщелину Розколотого замку, таємне проникнення в чужий замок, жорстоке покарання. І нарешті - головне - здобуття часодійної речі в Чорній Кімнаті...
У шостій, завершальній, книзі циклу "Часодії: Часова битва" на Василину та її друга Феша чекають неймовірні випробування. Наближається вирішальна мить - фінальна битва за трон Часу. Чи вдасться Василині врятувати свого друга? Яка доля судилася її батькові? Які таємниці зберігає Розколотий замок? В останній книзі часодійної історії розкриються всі найважливіші секрети і ми нарешті дізнаємося, на чиєму боці сам Час!





Допоможіть своїй дитині зрозуміти важливі речі! 



Будьте поруч! Читайте разом!

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Веймар: місто Гете і Шиллера"

"Мир на землі - це щастя і любов".

7 жовтня - Всесвітній день усмішки