"Цвіти і сяй, державна мово!"

  


"О місячне сяйво і спів солов'я,
Півонії, мальви, жоржини!
Моря бриліантів, це - мова моя,
Це - мова моєї Вкраїни...
Це - матері мова. Я звуки твої
Люблю, наче очі дитини...
О мова вкраїнська!.. Хто любить її,
Той любить мою Україну."
Володимир Сосюра


   
   "Перша зброя - мова. Виживе мова - виживе вітчизна, бо ж мова є не тільки найважливіший засіб поневолення, а й вірне (разом з ножем та хлібом) - надійне оружжя добування волі, бо геній народу без буяння рідної мови не варт нічого", - писав український лексикограф ХVІІ століття Павма Беринда.
         Немає кращих і гірших, вищих і нижчих мов. Але є мова рідного народу, яку не може замінити жодна інша. Мова рідного народу і найвеличніша, і найсвятіша. А той, хто зневажає її й цурається, обкрадає і себе, і свій народ.
         Наша рідна українська мова - одна з найдавніших і найбагатших мов світу.
   В рамках загальносистемного літературно-патріотичного бібліофрешу "Перемога України починається з її мови", для різних категорії користувачів були організовані різноманітні заходи: інформаційний компас "Мова - це теж Батьківщина", книжкове ревю "Будь сучасним, читай українське", мовознавча акварель "День рідної мови кожного дня". Бажаючи прийняли участь у поетичному вернісажі "Українською мислю і про неї вірші".



    Мова наша - гордість українців всього світу. Бо ми нею розмовляємо, думаємо, пишемо, читаємо. Без неї не уявляємо свого існування, як без України.






Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Веймар: місто Гете і Шиллера"

"Мир на землі - це щастя і любов".

7 жовтня - Всесвітній день усмішки