"Відлуння афганських гір"

   Неоднозначне, часто суперечливе і від цього ще трагічніше сприйняття афганської війни не втратило своєї актуальності і через майже 30 років після виведення Обмеженого контингенту радянських військ з Афганістану.
      "Тяжку данину за авантюру виживаючої з розуму тогочасної компартійної верхівки СРСР заплатила Україна. За останніми даними, в неоголошеній війні взяло участь 160 тисяч 375 солдат і офіцерів з України, що становило 23,8% загальної чисельності воїнів Обмеженого контингенту радянських військ у Афганістані", - пише у своїй книзі "Там, за Гіндукушем" відомий український прозаїк Анатолій Гай.
     Афганська війна лишила тяжки наслідки для України. Не повернулося додому 3360 воїнів: з них - 3280 загинуло, а 80 пропало безвісті чи потрапило у полон, багато залишилося інвалідами. Забувати досвід історії - злочинно...
    Саме сьогодні 15 лютого, коли в нашій державі відзначається День пам'яті жертв війн і миротворчих операції, в бібліотеці проходить День патріотичного інформування "Відлуння афганських гір".


"Минають дні, ідуть роки
Життя листки перегортає.
А біль Афгану - навіки,
В душі чомусь не замовкає...
Я там, ще й досі на війні,
Обличчя вгадую знайомі
І з другом бачуся у сні.
І кличу все його додому..."



Покоління воїнів - афганців пройшло кривавими дорогами війни, залишаючи на них життя і біль утрат. Ми це пам'ятаємо. І на підтвердження цього стоять сотні пам'ятників і пам'ятних знаків по всій Україні.


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Веймар: місто Гете і Шиллера"

"Мир на землі - це щастя і любов".

7 жовтня - Всесвітній день усмішки