"День заснування держави: Японія"

Сьогодні Японія святкує День заснування держави (Кенкоку кіненбі), який в країні є національним святом і відзначається щорічно 11 лютого. У цей день японці святкують день заснування нації та імператорської династії.

В основі свята лежить традиційний японський новий рік, що відзначався за місячно-сонячним календарем. За легендою, саме в цей день - перший день першого місяця - у 660 році до нашої ери престол посів легендарний перший монарх Дзімму, міфічний праправнук синтоїстської богині Аматерасу, котрий і започаткував відтоді безперервну династію. Свято почали відзначати наприкінці ХІХ ст., в епоху Мейдзі (1867-1912) як День заснування імперії, щоб підкреслити божественне походження японської імператорської сім’ї. 
Спочатку свято називалося Кігенсецу (День заснування імперії) і асоціювалося з радикально правими ідеями довоєнного імперіалізму і націоналізму. Після капітуляції Японії у Другій світовій війні та її подальшої окупації союзними військами, День заснування імперії було скасовано окупаційним урядом в 1948 році, як частина ідеологічної системи країни. 
Після відновлення незалежності Японії різні політичні сили виступали з пропозицією повернутися до святкування Дня заснування імперії. Але у зв'язку з тим, що концепція свята не відповідала новій конституції Японії і сучасним принципам демократії та свободи, уряд вирішив дати святу нову назву - Кенкоку кіненбі, що буквально означає "день заснування держави". У 1967 році свято було відновлено. 

На відміну від Кігенсецу, сучасний День заснування держави відзначається досить тихо, без грандіозних і видовищних заходів минувшини. Більшість японців вивішує державні прапори на дверях свої будівель, а різні політичні сили проводять засідання або мітинги "за" чи "проти" свята. Члени імператорської сім'ї виступають з вітаннями японській нації з нагоди цього дня. Наразі свято позбавлене прямого посилання на могутність імператора і вважається днем, коли всі громадяни можуть вільно висловлювати свою любов до батьківщини.

«Пам'ятати про день заснування держави, виховувати любляче країну серце»
такий девіз-гасло, визначений для Дня заснування держави.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Веймар: місто Гете і Шиллера"

"Мир на землі - це щастя і любов".

7 жовтня - Всесвітній день усмішки