"Ім'я в історії: Федір Вовк"

     Вовк (Волков) Федір Кіндратович - вчений, дослідник у галузях етнографії, антропології та археології, професор Київського та Петербурзького університетів. Дійсний член Наукового товариства імені Тараса Шевченка, Історичного й Антропологічного товариства у Парижі та ряду інших наукових товариств. Літературознавець, видавець творів Т.Шевченка. Відомий громадський діяч, член Київської громади, популяризатор української культури в Європі.
     Федір Вовк народився 17 березня 1847 року в с.Крячківка, Пирятинського повіту Полтавської губернії. Він походив із старовинного козацького роду. Освіту здобував спочатку в Ніжинській гімназії, згодом - в Новоросійському та Київському університетах. Разом з М.Драгомановим, В.Антоновичем, Т.Рильським, П.Чубинським як член Київської громади плідно працював на розвиток українського національного руху: брав активну участь в організації недільних шкіл, збиранні етнографічних матеріалів, виданні книг українською мовою.
   Рятуючись від переслідувань з боку царського уряду, Ф.Волк у 1879 році був змушений емігрувати за кордон: спершу до Болгарії, згодом до тогочасної столиці антропологічної науки - Парижа. Тут він студіював праці визначних європейських антропологів. Світове визнання вченому принесла опублікована спершу в Болгарії, а потім у Парижі праця "Шлюбний ритуал та обряди на Україні", підготовлена на широкому джерельному матеріалі та використанням новаторських ідей і концепцій французької антропології та етнографії.
 Федір Вовк - автор монументальних досліджень: "Антропологічні особливості українського народу" та "Етнографічні особливості українського народу" (1916), які й донині зберігають свою неперевершену наукову цінність. Ним написано розділ про антропологічні та етнографічні особливості українців у двотомній колективній праці "Украинский народ в его прошлом и настоящем". 
      Учений залишив по собі вагомий доробок в галузі історії літератури, архітектури, мистецтва і публіцистики. Глибоко розумівся на науковому Шевченкознавстві, брав активну участь у виданні в Празі та Женеві "Кобзаря" Тараса Шевченка.
 Тривалий час перебуваючи на еміграції, Федір Вовк взяв на себе важку ношу популяризатора української культури перед європейською громадськістю. Завдяки надзвичайно продуктивній науковій праці та  по-справжньому подвижницькій суспільно-громадській діяльності вчений по праву увійшов до плеяди найбільш яскравих особистостей України кінця ХІХ - початку ХХ століття.
   Помер Вовк Федір Кіндратович 29 червня 1918 році в місті Жлобин, Білорусь.



Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Веймар: місто Гете і Шиллера"

"Мир на землі - це щастя і любов".

7 жовтня - Всесвітній день усмішки