"Квітни далі, Солом'янка наша"

    Природу рідного краю ми любимо за пахощі квітучих лугів, за шелест вітру в кронах дерев, за неповторний смак джерельної води. Живучи у великому мегаполісі, гостро відчуваємо потребу у спілкуванні із живою природою. І з нетерпінням чекаємо зустрічі з нею. Щоб подихати чистим повітрям і послухати пташиний спів не обов'язково їхати далеко. Можна просто завітати до міського парку.
    У Солом'янському районі Києва налічується більше десяти парків та скверів. У кожного своя доля. Одні парки дочекалися реконструкції та облаштування, а інші продовжують чекати "кращої долі". А у деяких, взагалі, забирають територію під новобудови. 
     
     Парки нашого району створюють неповторний вигляд цілого міста. Вони розміщені з урахуванням рельєфу і планування історичної частини міста. Одним із найбільших є Солом'янський ландшафтний лісопарк. Його площа становить більше 29 гектарів. Парк почали облаштовувати ще у 1986 році, але роботи тривали ще не один рік.
       Лісопарк є цінним з точки зору автентичності ландшафту та унікальності флори і фауни. У ньому бере початок одна із приток річки Либідь. Парк умовно можна поділити на дві частини - східну, ландшафтну, з доріжками і західну лісопаркову. Містяни люблять відвідувати парк .


   Улюбленим і багатолюдним є парк "Відрадний". Його площа становить майже 26 гектарів. Прикрасою парку є ставок з пішохідним містком. Ставок одночасно є одним із витоків річки Либідь, про що свідчить пам'ятний знак на його березі. У 2008 році закінчено реконструкцію парку. Облаштовані дитячі майданчики. І справді, стало гарно і затишно. А у ставку водиться риба.

   У північній частині парку створено етнографічний комплекс "Мамаєва слобода", що включає в себе дерев'яну церкву Покрови Пресвятої Богородиці та реконструкцію козацького поселення ХVII - XVIII століття. Шкода що діє як приватна структура. 
    Місцем відпочинку молоді та студентів є парк - пам'ятка садово-паркового мистецтва біля Національного технічного університету України "КПІ", який відноситься до природно-заповідного фонду. Парк було закладено у 1903 році на площі 14 гектарів. Після реконструкції у 2010 році з'явились нові доріжки, зручні лави, "поважні" ліхтарі, оригінальні клумби. 
   Великою проблемою парків  нашого району та й усього міста є збереження їх територіальної цілісності. А ще необхідно дбайливе ставлення до природи. 
Давайте будемо добрими господарями у своєму квітучому місті!

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Веймар: місто Гете і Шиллера"

"Мир на землі - це щастя і любов".

7 жовтня - Всесвітній день усмішки