Японія: День моря

Японська держава складається  близько з семи тисяч островів, що зі сходу омиваються водами Тихого океану, Японського моря із заходу, Охотського моря з півночі, Філіппінського моря з півдня та Східнокитайського моря з  південного заходу.
Відрізана від великих материків, Японія в усі часи покладалася на милість моря. Море давало їжу, морем здійснювалися торговельні зв'язки всередині країни, проникнення іноземної культури також відбулося по морю. Для японців море - це все.Тому було б дивно, якби в Японії не існувало свята вшанування моря. Таке свято є і називається воно досить оригінально - День моря. 
День моря (海 の 日) - наймолодше з 20 японських національних свят. Воно було засновано в 1996 році. 20 липня - дата умовна, насправді свято відзначається в третій понеділок липня, дозволяючи продовжити вихідні дні. Сезон дощів, як правило, закінчується, настає сонячна спекотна погода, і в Японії оголошується відкриття купального сезону.   
Історія свята пов'язана із заснуванням в 1941 році Дня пам'яті моря в честь великої морської подорожі імператора Мейдзі. Імператорський круїз був здійснений в 1876 році на пароплаві Meiji-Maru, побудованому в Англії в 1874 році. Імператор відвідав північні провінції Японії, зробивши коротку зупинку в Хакодате, і закінчив подорож 20 липня в порту Йокогама. Саме ця подія і стала приводом для вшанування моря. 
Згодом роль моря для японців все більше зростала і в кінці XX століття з'явилася ідея створення національного свята, присвяченого морю. У 1995 році був частково переглянутий закон «Про національні свята», а з 1996 року в Японії 20 липня День моря був оголошений загальнонаціональним вихідним як День подяки Океану і надії на процвітання Японії як морської державиУ 2003 році закон «Про національні свята» знову переглядається, а День моря переноситься з 20 липня на третій понеділок того ж місяця. 

У 1995 році у Дня моря з'явився власний прапор, на якому зображено барвистий паперовий кораблик. Незважаючи на простий дизайн, цей прапор був обраний з величезної кількості робіт, серед яких були як аматорські, так і професійні. 

День моря є одним з найбільш важливих і найкрасивіших свят в Японії. Для людей, нерозлучних з морською стихією, це, безсумнівно, велике професійне свято, що супроводжується численними урочистими заходами, промовами, відкриттям нових морських споруд. А для всіх інших — бажаний триденний вихідний і неформальний сигнал до початку літнього відпочинку. 

У цей день вулиці міст вбираються традиційними японськими прикрасами, для відпочиваючих проводяться різноманітні фестивалі та концерти, а молодь виходить на морський берег і прибирає усе сміття, викинуте на берег хвилями. 


Також свято супроводжується масовими водними розвагами та змаганнями. Ближче до вечора в море запускаються тисячі паперових ліхтариків, які дарують жителям прибережних міст фантастично красиве видовище. А коли зовсім стемніє, в небі можна побачити не менш гарний святковий салют. 

У День моря 
мрії та майбутнє сягають моря!



Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Веймар: місто Гете і Шиллера"

"Мир на землі - це щастя і любов".

7 жовтня - Всесвітній день усмішки