"Його захоплювало море"


    29 липня 2017 року світ мистецтва вшановує знаменну дату - 200-річчя від дня народження відомого співця моря, художника-мариніста Івана Костянтиновича Айвазовського.
  Народився Іван Костянтинович в місті Феодосія, в сім'ї вірменського крамаря Гайвазяна, родина якого переселилася в Крим з Галичини в 1812 році.
  Своєрідність творчості Айвазовського - в романтичному зображенні моря та відваги людей, що підкорюють морську стихію. Всесвітню славу художника-мариніста Іван Костянтинович здобув ще при житті. Художник об’їздив майже всю Європу, де проходили його персональні виставки. В його паспорті можна побачити 135 віз. Під час однієї такої подорожі Айвазовський ледь не загинув. Між Францією та Іспанією, в Біскайській затоці корабель, на якому він плив, потрапив в жахливу бурю і тільки дивом не пішов на дно. 
Наступного дня паризькі газети вийшли з новиною про смерть Айвазовського. Небезпечний досвід не пройшов марно - відомо, що художник більшість своїх картин малював по пам'яті.
Дев'ятий  вал.1850 рік. Полотно, олія.
   Картина Айвазовського "Хаос" в 1841 році була придбана Папою Римським та  удостоїлася честі увійти в постійну експозицію Ватиканського музею. Папа Григорій ХVI нагородив художника золотою медаллю. З цього приводу Микола Гоголь жартівливо говорив художнику "Твій "хаос" спричинив хаос у Ватикані".                                                                                                                                                                        

Хаос. Створення світу. 1841 рік. Полотно, олія.

 Турецький султан Абдул-Хамід II замовив Івану Айвазовському біля 40 робіт із зображенням міста, моря та Босфора. За свої картини художник отримав високу нагороду  - орден Османії II ступеня. Через декілька років Айвазовський викинув його в море на знак протесту проти масового вбивства вірмен (Гамідійської різні) в 1894-1896 роках.
    Сьогодні середня вартість картини Айвазовського дорівнює близько 1 млн. доларів США. В 2007 році картина "Американські кораблі біля скелі Гібралтара" пішла з молотка на аукціоні Christie’s за 5,3 млн. доларів - це найвища ціна картини живописця. 
 Море перед бурею. 1856 рік. Полотно, олія.

    Художник був меценатом і дуже багато зробив для свого міста. Зокрема в 1888 році Айвазовський побудував водогін в Феодосії, яка на той час відчувала брак питної води. На центральній площі з фонтану можна було напитися безкоштовно: десь поруч завжди був срібний кухоль з написом: “Випийте за здоров’я Івана Костянтиновича та його сім’ї”.     Цього літа обов’язково знайдіть час - відвідайте бібліотеки та погортайте ілюстровані видання І.К.Айвазовського. Доторкніться до високого мистецтва художника-мариніста в залах Національного музею "Київська картинна галерея".
Берег моря. 1861 рік. Полотно, олія. 

     

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Веймар: місто Гете і Шиллера"

"Мир на землі - це щастя і любов".

7 жовтня - Всесвітній день усмішки