Фатальні жінки в історії -2


Картинки по запросу шерше ля фам
   "Шерше ля фам" - цей вираз ми досить часто чуємо у детективних фільмах і книжках. Дійсно, жінка є героїнею не лише вигаданих історій, а й самого життя. В першому випуску "Фатальних жінок" ми згадували деяких найвідоміших з них. Зараз познайомимося з жінками, що стали музами відомих митців.
   Сьогодні весь світ захоплюється красою українських жінок - актрис і моделей, співачок і танцюристок. У 19 сторіччі зразком краси та інтелекту, розуму і вихованості були столичні українки - киянки. Одна з них стала найбільшим коханням видатного угорського композитора Ференца Ліста. 
   

  Була у Києві дивовижна історія міцного кохання з першого погляду. Якось славетний композитор та піаніст Ференц Ліст виступав у столиці на Контрактових ярмарках. Проте після численних концертів відомий митець лишився без копійки в кишені, адже все програв у карти місцевому шулеру. Квиток на зворотній потяг йому допоміг купити один з шанувальників його творчості князь Вітгенштайн, який навіть не уявляв, які це матиме наслідки… Вдячний Ліст вирішив особисто навідатись до Вітгенштайнів і подякувати їм. На порозі його зустріла жінка князя Кароліна Вітгенштайн. Ференц і Кароліна палко закохались один в одного. Вони були змушені полишити звичне життя, довго та безуспішно намагались обвінчатись, проте ні російський імператор, ні Папа Римський так і не дали їм дозволу на шлюб. Але наперекір всім перешкодам їм вдалося зберегти своє кохання і пронести його через все життя. 
   Фатальну роль у житті видатного російського художника Михайла Врубеля зіграла киянка Емілія Прахова. 
   Хоча Емілія і брала у Ліста уроки гри на піаніно, проте її історія пристрастей зовсім не схожа на історію її вчителя. У Емілію по вуха закохався Михаїло Врубель, що розписував у той час Кирилівську церкву в Києві. Але Емілія була заміжня і на відміну від коханої Ліста не збиралась відповідати новому залицяльнику взаємністю. Але, сама того не знаючи, надихнула відомого художника на створення образу Богоматері в Кирилівській церкві, в якій й досі можна впізнати риси обличчя Емілії Прахової. Кохання до Емілії стало для Врубеля фатальним — так і не отримавши взаємності, Врубель став втрачати розум і почав писати вже не церковні ікони, а своїх знаменитих демонів. Хоч кохання до Прахової і стало для Врубеля справжньою згубою, вона стала для нього головною музою всього життя, яка надихала його на найрізноманітніші творчі звершення, які і принесли Врубелю широке визнання як геніального художника.
     Майже 20 років двоє закоханих - Микола Костомаров та Аліна Крагельська - прожили окремим життям. Видатний український історик, етнограф, письменник Микола Костомаров познайомився з своєю нареченою у жіночому пансіоні, де він викладав. 

Картинки по запросу аліна крагельська
   Фантастична історія кохання Аліни Крагельської та видатного вченого-історика Миколи Костомарова дає можливість поглянути на фатальність з іншого ракурсу, зрозуміти, що фатум — це не лише життєві потрясіння, одержимість і смертельна небезпека, а і доленосне кохання, яке здатне подолати будь-який час і відстань. Крагельська і Костомаров заручились, натхненно планували своє весілля і майбутнє подружнє життя, але за день до весілля Костомарова арештували за участь в Кирило-Мефодіївському товаристві та відправили у тривале заслання. Через 28 років Костомаров повернувся до Києва і випадково зустрівся з Аліною. Тоді ж і виявилося, що їхнє кохання змогло пережити всі незгоди і того ж року, через 28 років з дня невдалого весілля вони все ж таки одружилися і щасливо прожили разом решту життя.

  Після закінчення епохи матріархату жінка втратила свою головну роль у суспільстві. Проте, згодом вона стає прекрасною загадковою істотою, якою захоплюються, закохуються в неї до нестями, створюють ради неї шедеври мистецтва. Для митців жінка стає Музою або головним образом його творів.Адже без любові до Жінки світ збідніє і втратить свої барви.



Хай буде Жінка!

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Веймар: місто Гете і Шиллера"

"Мир на землі - це щастя і любов".

7 жовтня - Всесвітній день усмішки