"Пам'ятники Німеччини"

   Світова культура є багатоманітною, сповненою регіональних, національних та інших відмінностей. Особливе місце у ній посідає європейська культура. Німеччина, як одна з розвинутих європейських країн, пройшла свій шлях культурного розвитку. Проте, країна зізнала впливу різних культур світу саме у скульптурному напрямку мистецтва.


  Романська епоха в німецькій скульптурі характеризується глибиною, символічним змістом та виразністю. Брауншвейгський лев (XI століття), відлитий за наказом саксонського Фюрста, став символом рішучості і твердості роду Романових. А "бамбергський вершник" (XIII століття) в кафедральному соборі - втіленням лицарських ідеалів і суворої мужності монарха. Складний розворіт вершника, численні складки одягу, виразна постава голови говорять про незвичайний талант скульптора.
  Епоху Відродження в Німеччині представляють такі прославлені автори, як Штос, Ріменшнайдер, Крафт, Фішер Старший. В їх стриманих, але одухотворених роботах явно відчувається вплив нових віянь в мистецтві гуманізму. 
     Безліч прекрасних зразків скульптурного бароко створені в Німеччині протягом 17-18 століть. Скульптури Андреаса Шлютера - безсумнівні шедеври, славні складові світового мистецтва. Особливо можна відзначити творчість Ігнаца Гюнтера, який працював в середині 18 століття. Його роботи відрізняються зовнішньою стриманістю, але незвичайною емоційністю і темпераментом.

  Практично в кожному місті Німеччини можна знайти чудові кінні статуї Фюрста. У Дюссельдорфі - це пам'ятник Яну Веллему на ринковій площі. Габріель де Групелло, придворний скульптор Фюрста, створив скульптуру за життя Веллема. Городяни розповідають легенду, що коли майстрові не вистачило металу на відливку статуї, то жителі приносили йому столове срібло.
   Крістіан Раух створив відмінний пам'ятник Фрідріху Великому, який встановлений в центрі Берліну. Постамент, на якому стоїть кінна скульптура найвеличнішого з німецьких королів, прикрашений символічними зображеннями сили, мудрості, справедливості і поміркованості - головних чеснот прусського монарха. 
   У 1898 році за кресленнями архітектора Шміца під Лейпцигом був зведений фундамент пам'ятника Битві народів 1813 року, урочисте відкриття якого відбулося тільки через п'ятнадцять років, до сторіччя битви. Розташований пам'ятник  в центрі поля битви, його висота складає майже сто метрів. Нещодавно там встановили два ліфта, які піднімаються до середньої платформи, розташованої на висоті близько шістдесяти метрів.  Усередині пам'ятника знаходиться «Зал слави», на його стелі зображені понад триста вершників, виконаних майже в натуральну величину. 
    Німці не тільки педантична та серйозна нація, а ще й весела. 
Туристам обов'язково сподобаються пам'ятники сміху. Оригінальний пам'ятник, виконаний у шести варіантах. Тут зображені абсолютно різні персонажі, які сидять на лавочках і сміються із зрозумілих тільки їм жартів. 

   А ще у Брауншвайзі існує пам'ятник бездомним котам. Це найбільший пам'ятник за кількістю одночасно зображених тварин. Виконані вони настільки реалістично, що всі, хто побував там і бачив пам'ятник власними очима, розповідали, що чекали, коли ж ці кошенята замуркочуть.

  Єдиний  у своєму роді пам'ятник склерозу розташований також у Брауншвайзі. Він в прямому значенні обігрує вислів: "Голову не забудь", який і послужив прототипом цієї скульптури.

   Як бачимо, серйозна і педантична Німеччина пишається не лише фундаментальними скульптурами видатних постатей, а й веселим і розважальним сучасним вуличним мистецтвом.
        

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Веймар: місто Гете і Шиллера"

"Мир на землі - це щастя і любов".

7 жовтня - Всесвітній день усмішки