"Винахідники України: Микола Бенардос"

    


Картинки по запросу Микола Бенардос Грек за походженням, Микола Миколайович Бенардос багато зробив для розвитку науки в Україні. Народився він в 1842 році у селі Бенардосівка Херсонської губернії (нині село Мостове Миколаївської області). Навчався на медичному факультеті Київського університету святого Володимира та в Петровській землеробській і лісовій академії в Москві. 
     У 1869 році поїхав у село Лух, що на Поволжі, щоб оглянути земельні володіння матері, та й залишився там надовго. Обзавівся сім'єю, за дванадцять верст від Лухи побудував садибу "Привольное", відкрив перші в окрузі безкоштовні амбулаторію та школу для селянських дітей. Побудував перший річковий пароплав "Николай". Однак влада не зацікавилася новим видом транспорту, не підтримала починань винахідника, і пароплав, що успішно витримав не одне випробування, був проданий на злам. З 1884 році М.Бенардос мешкав у Петербурзі, а в 1898 році переїхав до Фастова, що на Київщині.
      Починаючи з 1865 року, Микола Бенардос запатентував понад двісті винаходів у галузі залізничного і водного транспорту, енергетики, військової справи, сільського господарства, акумуляторобудування, побутової техніки.
     Та головною заслугою М.Бенардоса стала розробка принципів електрозварювання. Йому належить ціла серія винаходів у цій галузі. У 1882 році він відкрив найважливіший вид зварювання металів - дугове електрозварювання. Демонстрував його в Парижі, запатентував у Росії та інших країнах.
     Талановитий винахідник створив кілька конструкцій зварювальних напівавтоматів і автоматів, розробив способи підводного зварювання і різання, зварювання в струмені газу, точкового і шовного контактного зварювання.
      Справу Миколи Бенардоса успішно продовжили наступні покоління вчених, серед яких найвидатніша роль належить Євгену і Борису Патонам.
  Помер Микола Микола Бенардос 21 вересня 1905 року у Фастові. 


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Веймар: місто Гете і Шиллера"

"Мир на землі - це щастя і любов".

7 жовтня - Всесвітній день усмішки