"На сторожі добутої волі..."

      22 січня виповнюється 100 років з дня прийняття IV Універсалу Української Центральної Ради. Всього УЦР видала чотирі Універсали. Саме IV Універсал проголошував самостійність і незалежність Української Народної Республіки як вільної суверенної держави українського народу і заявив про її прагнення до мирного співіснування з сусідніми народами.
    Історичне значення IV Універсалу полягає в тому, що він, проголосивши незалежною суверенною державою УНР, завершив процес складного, суперечливого розвитку українського національно-визвольного руху, який врешті-решт з великим запізненням відкинув ідеї автономії і федералізму. Прийняття Універсалу означало остаточний розрив з імперським центром. Але, на жаль, цей кульмінаційний момент в історії державотворення України було досягнуто не на хвилі піднесення українського національно-визвольного руху, а в один з найкризовіших періодів його історії часів громадянської війни.
  До 100-річчя відзначення IV Універсалу Української Центральної Ради у бібліотеці був проведений День інформування, який ознайомив відвідувачів з цією важливішою історичною подією.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Веймар: місто Гете і Шиллера"

"Мир на землі - це щастя і любов".

7 жовтня - Всесвітній день усмішки