"Комік в кіно - трагік у житті" (Б.Брондукову - 80)

Картинки по запросу брондуков  Брондуков Борислав Миколайович - український кіноактор, народний артист України, лауреат Державної премії України ім. О.Довженка. 

   Він народився 1 березня 1938 року в селі Дубова Київської області. 

  В дитинстві був кволою і хворобливою дитиною. Напевно, тому мама і бабуся нарекли його Болеславом. Ім'я стало пророчим: на долю Борислава Миколайовича випала велика частка і болю, і слави. Однак в радянських реєстраційних книгах такого імені не значилося, і в метриці немовля записали Броніславом. 
Картинки по запросу брондуков
  Початкову освіту Броніслав отримував вдома та в церковно-приходській школі при римо-католицькому костелі. Потім була загальноосвітня школа. 
    Професійним актором Брондуков ставати не збирався. Закінчивши в 1960 році Київський будівельний технікум, працював спочатку виконробом на будівництві, потім на заводі "Арсенал" і при цьому грав в заводському народному театрі. Там і спіткало його покликання. На одному з виступів заводської самодіяльності молодого актора помітив ректор Театрального інституту ім. І.Карпенка-Карого Микола Задніпровський і запросив юне обдарування вступити до себе в інститут. 
Картинки по запросу брондуков
  Акторська кар'єра Брондукова почалася ще зі студентської лави в 1962 році в фільмі знаменитого нині на весь світ режисера Сергія Параджанова «Квіти на камені». Тоді ж він і взяв собі псевдонім Борислав. Але перша роль помітного успіху акторові не принесла. Після закінчення театрального інституту в 1965 році Брондуков став актором Київській кіностудії імені О.П.Довженка, де пропрацював все своє життя. 
Картинки по запросу брондуковКартинки по запросу брондуков    Після кількох епізодичних робіт Борислав Брондуков продемонстрував свій акторський дар у фільмі Леоніда Осика "Камінний хрест" (1968). 
    Розквіт творчості Брондукова припав на 70-і роки ХХ століття, коли артист зіграв у багатьох відомих картинах різних жанрів. Спочатку зіграв ряд епізодичних ролей у фільмах: "Вій", "Небезпечні гастролі", "Якщо є вітрила", "Крок з даху". Однак вперше був відзначений публікою в комедії Віталія Мельникова "Здраствуй і прощавай". 
Картинки по запросу брондуков  Поступово, картина за картиною, Борислав Брондуков завоював серця глядачів, а разом з тим - визнання режисерів. 
   Але знаменитим його зробила епізодична роль Федула в комедії Георгія Данелії "Афоня". 
Картинки по запросу брондуков   Далі були ролі у Еміля Лотяну в поетичній стрічці "Табір іде в небо" і комедії Віталія Мельникова "Одруження" за однойменною п'єсою М.В.Гоголя. Вдалою була роль Брондукова ще в одній комедії Георгія Данелії "Осінній марафон". Знімався він також у Ельдара Рязанова в фільмах "Про бідного гусара замовте слово", "Жорстокий романс", "Гараж". 
Картинки по запросу брондуков
Картинки по запросу брондуков  Комедійний талант Борислава Миколайовича також проявився у фільмах "Дивись в обидва", "Раз на раз не доводиться", "Зелений фургон". Далі була головна роль у фільмі "Вас очікує громадянка Никанорова", яка зруйнувала стереотип суто комедійного актора. У 80-і роки він зіграв одну з самих своїх блискучих ролей - інспектора Лестрейда в знаменитому серіалі про Шерлока Холмса. 
Картинки по запросу брондуковКартинки по запросу брондуков   Всього Брондуков зіграв в 115 фільмах. При цьому з'являвся, найчастіше, в епізодичних ролях, але йому завжди вдавалося створити на екрані настільки яскравий образ, що глядачі навіть не помічали, що в його ролі дуже мало тексту. Про популярність актора в першу чергу свідчать слова його героїв, які пішли в народ. 
Похожее изображение
   Граючи трагедії маленьких людей, кинутих на дно суспільства, він немов сам переживав їх долю. І кожне зігране артистом чуже життя немов вкорочувала його власне. Він просто згорав, немов свічка, в служінні людям. В останні роки свого життя він тяжко хворів. 
    Помер Брондуков Борислав Миколайович 10 березня 2004 р. у Києві. Похований на Байковому кладовищі. 





Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Веймар: місто Гете і Шиллера"

"Мир на землі - це щастя і любов".

7 жовтня - Всесвітній день усмішки