Театри - символи

Символ Австралії 

 20 жовтня 1973 року Сіднейський оперний театр "підняв" свої вітрила і відчинив двері. 
  Сьогодні Sydney Opera House - одна з найбільш відомих і легко впізнаваних будівель світу і символ найбільшого міста Австралії, Сіднея. 
 Відомий всьому світу силует Сіднейського оперного театру нагадує вітрила корабля, але його внутрішній дизайн вражає не менше. Архітектор Йорн Утзон сказав, що бачити, яке захоплення й досі викликає його творіння, це велика радість. 

  Всередині - безліч приміщень. Найбільші - це концертний зал, розрахований на 2679 місць, і оперний театр на 1507 чоловік. Також тут є приміщення трохи менше: драматичний театр, ігровий зал і студія. Відвідуваність Сіднейського оперного театру - близько 4.5 мільйонів осіб на рік. І це не дивно, адже це не просто місце, де кипить театральне життя. Тут можна зрозуміти й відчути, наскільки геніальною може бути архітектура. 


Made in China



 Національний центр виконавських мистецтв в Пекіні, або Великий національний оперний театр став новим культурним символом Китаю.    Він займає площу 150 тисяч квадратних метрів і є найбільшим в світі за площею оперним театром, найсучаснішим і, мабуть, найбільш незвичайним. Його називають «Перлина на воді», «літаюча тарілка», «гігантська крапля зі скла»... А місцеві жителі ласкаво називають його "яйце".
  Театр побудували за проектом французького архітектора Поля Андрьо. Його будівля являє собою еліпсоїдний купол зі скла і титану висотою 46 метрів, що здіймається посеред великого штучного озера. Три головні зали театру можуть вмістити 6,5 тисяч глядачів. Будівництво театру було заплановано в ході підготовки Пекіна до Олімпійських ігор і тривало з 2001 по 2007 рік. В результаті вийшов дуже оригінальний проект.


«Кам’яне місце» Великої Британії

   Свою назву 
Театр Мінак отримав від корнського слова «meynek», що перекладається як означающего «кам’яне місце». Театр під відкритим небом у графстві Корнуолл відомий у всьому світі. Головною декорацією, на тлі якої проходять спектаклі, є мальовничий простір Атлантичного океану.
Театр Мінак увійшов до списку найбільш видовищних театрів світу. В останні роки в сезон, який триває з травня по жовтень, тут бувало близько 100 тисяч глядачів. 
   Історія ж його почалася після Першої світової війни, коли в Корнуолл переїхав такий собі Роуен Кейд та побудував в Мінак Пойнт будинок для себе і своєї матері. Згодом, щоб порадувати місцевих жителів театральним мистецтвом, Роуен Кейд запропонував сільським акторам в якості сценічного майданчика свій сад. Розбитий на самому березі моря він виявився відмінним фоном. Разом з садівником вони створили терасу і сидячі місця - прямо на горі, по шляху від будинку до пляжу. І у 1932 році на тлі моря з тріумфом пройшла прем’єра "Бурі" Шекспіра. 

   Зараз протягом сезону на сцені театру Мінак проходять близько двадцяти вистав - драми, мюзикли і навіть опери, які ставлять трупи з усієї Великої Британії і з США. Протягом всього року, навіть коли закінчується сезон, театр відкритий для відвідувачів, адже крім абсолютно незвичайного театрального інтер'єру на самому березі моря тут ще можна оглянути прекрасний екзотичний сад, зростаючий прямо на скелі.


Колумбійське чудо 

   Театр Колумба в місті Богота займає площу 2400 квадратних метрів та вміщує 900 глядачів. Проект цього колумбійського красеня в 1885 році розробив італійський архітектор П'єтро Кантіні за моделлю паризької Опери Гарньє.

 Будівництво розпочалося 5 жовтня 1885 року. А вже 12 жовтня 1892 року театр було відкрито  та приурочено чотирьохсотліттю відкриття Америки Колумбом. 
  Театр було визнано одним із чудес під час проведення національного конкурсу "7 чудес Колумбії".

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Веймар: місто Гете і Шиллера"

"Мир на землі - це щастя і любов".

7 жовтня - Всесвітній день усмішки