"Полювання на книгу" (вип. 1, 2018 рік)


"Кращі з книг - ті, що дають більше поживи для думок, причому на найрізноманітніші теми"
 (Анатоль Франс)



Сирота Л. Припятский синдром: роман (Харків, Бєлгород, видавництво "Книжковий Клуб "Клуб Сімейного Дозвілля").

   Любов Сирота написала свій роман ще у 1991 році. Страшна історія про аварію на Чорнобильській АЕС, про місто Прип'ять. Гірка історія про чорнобильську біду, з якою люди залишилися сам на сам ..

   У книзі історія родини - матері і сина, які жили в Прип'яті, неподалік від АЕС і з їх вікна було видно все, що там відбувалося у квітні 1986 року. Разом з героїнею читач поступово занурюється в пекло. Це те пекло, яке накрило прип'ятчан після трагедії - нескінченні поневіряння  по кабінетах у пошуках житла, хвороби, від яких ніхто не врятувався, бо від них не має порятунку. А ще про тих, хто повинен був після всього супроводжувати постраждалих людей по життю і оберігати... Повинні були... Але чи робили...  


Хислоп В. Остров. Тайна Софии: роман 
(Харків, видавництво "Книжковий Клуб "Клуб Сімейного Дозвілля").
   Незважаючи на те, що роман британської письменниці Вікторії Хіслоп читається легко - це важка історія. Це ще одна історія сім'ї та, навіть, кількох поколінь людей. Історія, яку одна з героїнь роману, Софія, вважала за краще б забути. Ні чоловік, ні діти Софії не знають нічого про її минуле. Одні не знають, інші забудуть, і не залишиться його більше, - на це сподівається Софія. Що ж такого страшного приховує минуле цієї жінки? 
   Відповідь чекає нас на Криті, в невеликому селі Плака, зовсім недалеко від якого розташований острів Спиналонга. Острів-притулок, острів-в’язниця для прокажених...


Жадан С. Ворошиловград: роман (Харків, видавництво «Фоліо»).
   І знову на часі – «Ворошиловград» Сергія Жадана. 

   «Це роман про пам'ять, про важливість пам'яті, про безперервність пам'яті, про те, що потрібно пам'ятати все, що з тобою було, і це тобі дозволяє якось формувати своє майбутнє. Роман про те, що потрібно захищати себе, своїх близьких, свої принципи, свою територію, своє минуле, своє майбутнє. Це роман про опір, роман про протистояння, про захист своїх принципів від зовнішнього тиску», - так описав роман сам автор.

   Що ще можна додати? Можливо те, що книга зовсім не про радянський Луганськ, як може здатися із назви. Ворошиловград – це певний фантом, дитячий спогад головного героя, місто з вітальної листівки, у якому він навіть жодного разу не був.
   Дія роману відбувається десь на околиці провінційного містечка у 90-і роки минулого століття: колишня нафтобаза, а тепер автозаправка, колишній аеродром, колишній піонертабір... Спека, нерухомі птахи у небі, кукурудзяні поля до обрію. І раптом провінційне буття перетворюється на трилер: із тінями з минулого та пам’ятниками на цвинтарі, яких не повинно бути. А ще у програмі: цигани, братки, особисті вагони поїзда, дівчина з собачкою, бухгалтер на скутері, аматорський футбол і спогади про мрії дитинства.
   До речі, роман був переможцем премії "Книга року Бі-Бі-Сі", а в 2017 році у Старобільську Луганської області розпочалися зйомки однойменного фільму. 

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Веймар: місто Гете і Шиллера"

"Мир на землі - це щастя і любов".

7 жовтня - Всесвітній день усмішки