"Ім'я в історії: Г.Ващенко - 140"

Картинки по запросу Григорій Ващенко    Ващенко Григорій Григорович — один із найталановитіших педагогів української діаспори, професор-теоретик педагогіки, вчений-психолог. 


   Григорій Ващенко народився 23 квітня 1878 року в с. Богданівка, що на Полтавщині. Початкову та середню освіту він здобув на рідній землі. Глибо­ка віра в Бога привела юнака до Московської духовної семіна­рії, проте священиком Григорій так і не став. Повернувшись в Україну, він працює вчителем. Схильність до наукової діяльності спонукає молодого педагога звернутися до поглибленого вивчення спеціальних праць з педагогіки та психології. Досвід, набутий під час викладання у різних гімназіях України та Грузії, він блискуче вико­ристав на користь утворення Української Народної Республіки 1917—20 років. 

   Активно працюючи на формування національної української свідомості населення Полтавщини, Г. Ващенко створює мережу українських шкіл і вчительських курсів, основною метою яких було утвердження ідеї української державності.

Похожее изображениеКартинки по запросу Григорій Ващенко  У 1918 році Г. Ващенко стає доцентом Українського Полтавського університету. Педагогічної діяльності він не припиняє і в часи утвер­дження радянської влади. Праця професора Ващенка «Загальні ме­тоди навчання» стала основним підручником для педагогічних ви­щих навчальних закладів України. Однак вже у 1931 році вченого було звинувачено в «буржуазному націоналізмі», знято з посади, праці ви­лучено з ужитку. Лише терміновий виїзд за межі України рятує йому життя.
    Під час Другої світової війни професор Ващенко емігрує на Захід, де очолює Українську Богословську академію та кафедру педагогіки в Українському Вільному університеті Мюнхена.
Похожее изображениеКартинки по запросу Григорій Ващенко   Усе життя вчений поклав на утвердження виховного ідеалу, що формується на основі української духовності від давніх часів. Вихо­вання українського громадянина, здатного вірно служити Богові та Україні, можливе на грунті гармонії трьох складових душі: розуму, почуттів і волі відповідно до обдарованості. Він вирізняв два головні завдання розумового виховання: дати молоді систематичні знання, які б ґрунтувалися на рівні сучасної науки та відповідали вимогам іс­торичного поступу України, а також розвинути формальні здібності інтелекту — спостережливість, творчу уяву й логічне мислення. 
Картинки по запросу Григорій ВащенкоКартинки по запросу Григорій Ващенко   Професор Григорій Ващенко постійно полемізував із тими, хто вважав метою виховання перетворення людини на служницю дер­жави. Серед найголовніших його творів книга «Виховний ідеал». Числен­ний доробок ученого увійшов до скарбниці української педагогіки.
    Помер Григорій Григорович Ващенко 2 травня 1967 року і похованний у Мюнхені.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Веймар: місто Гете і Шиллера"

"Мир на землі - це щастя і любов".

7 жовтня - Всесвітній день усмішки