"Філософ, поет, математик: Омар Хайяму - 970"

        "Весь вічний рух у Всесвіті – це ми.
        В очах пізнання є зіниця – ми.
        Неначе  перстень, цей яскравий світ
        Найбільш коштовний в ньому камінь – ми."
                                                           Омар Хайям. Рубаї                                         
                                                                                                     








   Омар Хайям - легендарний вчений і філософ,  знаменитий завдяки своїй неймовірно результативній  діяльності в таких сферах, як історія, математика, астрономія, література і навіть кулінарія. Серед загальних утисків за найменше вільнодумство жила  і працювала  у середньовіччя  яскрава особистість, вільний дух якої  надихає нащадків вже сотні років.
Похожее изображениеПохожее изображение   Народився Омар Хайям 18 травня 1048 року в місті Нішапурі, що в Ірані, в сім'ї ремісника.  З раннього дитинства хлопчик демонстрував аналітичні здібності і специфічні таланти. У 12 років він став учнем Нішапурського медресе (мусульманський навчальний заклад, що виконує роль середньої школи і мусульманської духовної семінарії). Омар Хайям блискуче закінчив курс мусульманського права і медицини, отримавши кваліфікацію лікаря. Але медична практика мало цікавила Омара. Він вивчав твори відомого математика і астронома Сабіт ібн Куррі, праці грецьких математиків.
 Перу Омара Хайяма належить ряд наукових робіт на абсолютно різні теми. Він проводив астрономічні дослідження, в результаті яких їм було складено найточніший в світі календар. Він розробив пов'язану з отриманими даними по астрономії систему астрології   і навіть написав книгу дивно смачних і корисних рецептів.         
 В наш час ім'я Хайяма пов'язано в першу чергу з наповненими глибоким змістом  «рубаї». Ці віршовані твори помітно виділяються на тлі решти  літературного спадку  періоду, коли жив і творив Омар Хайям. Головною відмінністю їх написання є наявність авторського «Я» - ліричного героя, який є простим смертним, що не зробив нічого героїчного, але розмірковує про життя і долю. 
      " Пощо страждання, сумніви і гнів?     
       Щоб назбирати золота-скарбів?
       Допоки подих твій не скрижанів,
       Потрать їх з друзями, не дай на ворогів."  
                                                                         Омар Хайям.Рубаї
Картинки по запросу омар хайям
 Омар Хайям був не самою відомою  людиною при житті. Сотні  років після  смерті його постать  не викликала інтересу у нащадків. Однак в XIX столітті англійський дослідник Едвард Фицжеральд натрапив на  записи перського поета, перевів їх на англійську мову. Унікальність віршів так вразила англійців, що була знайдена, досліджена і високо оцінена спочатку вся літературна  творчість Омара Хайяма, а потім і всі  його наукові трактати. Знахідка  вразила  все освічене суспільство Європи - ніхто не міг повірити, що в далекі часи на Сході жив і працював настільки розумний вчений.
 До останнього подиху філософ просував свої ідеї і займався наукою, писав рубаї і просто насолоджувався життям. Згідно з останніми дослідженнями, Омар Хайям пішов з життя у  віці 83 роки, 4 грудня  1122 року і був похований в рідному місті  Нішапурі.



                                
      

                                                                   


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Веймар: місто Гете і Шиллера"

"Мир на землі - це щастя і любов".

7 жовтня - Всесвітній день усмішки