"Що читають німці"

   Зробимо  наступний крок до знайомства з Німеччиною і дізнаємось, чи люблять німці  читати та про що пишуть сучасні німецькі письменники? За статистикою, німці - народ, який читає багато: книжковий ринок Німеччини за більшістю проданих книг в світі  наздоганяє лідера - США. Для пересічного  німця, читання  задоволення достатньо дороге : новий роман у твердій обкладинці коштує близько 17 євро.
    Згідно статистики, 43 відсотка німецьких жінок і 26 відсотків чоловіків вдаються до читання літератури або щодня, або кілька днів на тиждень. Оскільки книг в Німеччині видається безліч, "пробитися" до читача не так-то просто. Близько ста літературних премій і стипендій присуджуються і вручаються;  їх загальна і творча значимість різна, а спектр дуже широкий. 
    Серед найвідоміших письменників сучасності Герта Мюллер -
Герта Мюллер
автор романів, а також представник громадського руху німецького походження, що з'явилася на світ в 1953 році в родині німецькомовної меншини в Румунії. У 1987 році разом з чоловіком, письменником Ріхардом Вагнером, переїхала у ФРН і оселилася в Західному Берліні.
 Спілка письменників Швеції включила книгу Мюллер «Король кланяється і вбиває» в добірку 10 кращих  творів останнього часу, написаних жінками.
  Герта Мюллер лауреат багатьох престижних літературних нагород та Нобелівської премії з літератури. Одна з головних тем її творів — повоєнні долі німецької меншини Румунії.  Цій темі присвячений і роман «Гойдалка дихання». Герой і оповідач роману, юнак з маленького трансільванського містечка Лео Ауберг, в 17 років змушений разом з усім іншим дорослим населенням німецького містечка  відправитися в Україну, в один з численних радянських таборів для переміщених осіб. Що чекало їх у майбутньому — ніхто й уявити собі не міг. Це роман-спогад, приголомшливий своєю глибиною і проникливістю.
Даніель Кельман
   Один з найулюбленіших німцями письменник так званої «нової хвилі» - Даніель Кельман – автор  відомої книги «Обмірювання світу», яка за популярністю серед сучасної німецькомовної літератури поступається лише «Парфумам» Патріка Зюскінда. Роман «Обмірювання світу» - захоплюючи, з тонким гумором розповідає про двох геніїв епохи Просвітництва: природознавця-енциклопедиста Олександра фон Гумбольдта і математика-астронома Карла Фридриха Ґавса,  як про типових представників національного німецького характеру у всіх його проявах. Двоє цих видатних людей були дуже різними в усіх відношеннях. І якщо Гумбольдт об'їхав майже всю земну кулю, то Ґавс  майже ніколи не залишав домівки, проте це не завадило кожному з них на свій манер всебічно вивчити і геніально «виміряти» цей недосконалий світ. Книга не тільки описує життя головних героїв, а й доводить, що навіть без копійки в кишені можна робити вчинки і відкриття, які можуть перевернути весь світ.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Веймар: місто Гете і Шиллера"

"Мир на землі - це щастя і любов".

7 жовтня - Всесвітній день усмішки