"У Миргород разом з Гоголем"

   З ранку до ранку Микола Васильович Гоголь гостинно зустрічає кожного, хто прибуває на миргородський залізничний вокзал. В яких би ви не приїхали справах, скрізь, по всьому місту вас будуть супроводжувати якщо не сам Микола Васильович, так герої його повістей з книжок «Миргород», «Вечори на хуторі поблизу Диканьки» або й «ревізор», пан Хлестаков.
   Перше, чим миргородці похизуються, це найвідоміша у світі калюжа. Багато хто пам'ятає іронічні гоголівські слова з опису міста: «Чудный город Миргород! Каких в нем нет строений!.. Если будете подходить к площади, то, верно, на время остановитесь полюбоваться видом: на ней находится лужа, удивительная лужа! единственная, какую только вам удавалось когда видеть!»
  "Не той тепер Миргород..." і калюжа не та. Тепер навколо ставка збудували набережну, на якій встановлені скульптури літературних героїв Гоголя. До галереї запрошує сам Микола Васильович - величний пам'ятник на центральній вулиці, прикрашає місто. 
   Ось на березі "калюжі" зустрілися головні герої «Повісті про те, як посварився Іван Іванович з Іваном Никифоровичем.
  Козак Пацюк з макітрою вареників, сільський голова, й незрівнянна Солоха з хутора, що поблизу Диканьки. Далі на набережній стоїть на коліні Вакула, пропонуючи своїй коханій Оксані царицині черевички з самого «Петербургу».
   При дорозі, на лавочці застиг юнак, з вигляду дуже зухвалий і хвалькуватий. Це сам пан Хлестаков з п'єси Гоголя «Ревізор». Присядьте до нього, він розповість багато цікавого, адже в нього "легкость необыкновенная в мыслях"! 
  Ми ж залишаємо Миргород і пан Хлестаков від щирого серця побажав нам щасливої дороги.







Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Веймар: місто Гете і Шиллера"

"Мир на землі - це щастя і любов".

7 жовтня - Всесвітній день усмішки