«Митці України: Наталя Ужвій - 120»


    Наталя Ужвій народилася 8 вересня 1898 у місті Любомль Волинської області  в багатодітній  селянській родині.  В селищі Брудно поблизу Варшави,  вона  відвідувала залізничне, а потім міське училище.  З 1915 року по 1921 рік працювала вчителькою в селах Волинської, потім Полтавської губерній. У ці ж роки дебютувала в аматорських виставах.
  Ще при житті Наталя Ужвій стала легендою  української сцени. Важливим етапом її становлення як актриси була робота в Харківському театрі «Березіль». Учениця великого Леся Курбаса, примадонна його театру,  Ужвій була змушена підписати колективний лист, що засуджував  творчий метод художнього керівника. Йшов 1933 рік, коли її чоловіка - поета-футуриста Михаля Семененко - репресували, а сина Михася оголосили дитиною ворога народу. І люди з органів поставили її перед вибором: «Або ви ставите свій підпис під колективним листом, або ви, крім чоловіка, втратите ще й дитину». Вона вибрала дитину.
  Після репресій над Курбасом Ужвій вже не могла залишатися в його театрі. У 1936 році на запрошення Гната Юри вона переїхала до Києва, де пропрацювала в театрі імені І.Франка 50 років. Тут вона створила свої кращі ролі. 
  В 1943 році Наталя Ужвій зіграла головну роль у фільмі режисера  Марка  Донського «Радуга».  Прем'єра фільму відбулася 24 січня 1944 року і стала сенсацією. «Райдуга» поставила Ужвій на недосяжний раніше п'єдестал. Листи після «Райдуги» полетіли до неї звідусіль.  Картина була відзначена Головним призом асоціації кінокритиків США і Вищої премією газети «Daily News» «За кращий іноземний фільм в американському прокаті 1944 року», а також призом Національної ради кінооглядачів США. За цю роботу Наталя Ужвій отримала  звання народної артистки СРСР.
Картинки по запросу наталія ужвій вікіпедіяКартинки по запросу наталія ужвій вікіпедія  Після Другої світової війни Ужвій зіграла на сцені театру імені І.Франка безліч жіночих доль. У п'єсі Островського "Без вини винуваті" Ужвій-Кручинина була настільки природною, граючи горе матері, яка втратила сина, що глядачі ридали. А актриса на кожній виставі заново переживала страшну втрату - смерть єдиного сина Михася.
  22 липня 1986 Наталія Михайлівна Ужвій померла. На будинку по вул. Городецького, 17 в Києві (де мешкала актриса в останні роки), неподалік від театру ім. І.Франка, встановлено меморіальну дошку. 


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Веймар: місто Гете і Шиллера"

"Мир на землі - це щастя і любов".

7 жовтня - Всесвітній день усмішки