"Музичне золото Італії: Джузеппе Верді - 205"

    Відомий композитор Джузеппе Верді народився 10 жовтня 1813 в громаді Ле Ронколе, недалеко від Бюссето в провінції Парма, Італія. Його батько Карло Джузеппе Верді був власником сільського трактиру, а мати - Луїджі Уттіні, працювала пряхой.
   Любов до музики хлопчик виявив ще в дитинстві. Незважаючи на малі статки, батьки подарували йому спінет - клавішний струнний інструмент, схожий на клавесин. Все життя Верді зберігав спінет, як дорогоцінну річ. 
   Музична діяльність Верді почалася з посади диригента в Філармонії у Бюссето. До того ж, в цей час він заробляє на життя як органіст. В 1836 році Верді одружився на Маргеріт Барецці, донці свого товариша Антоніо Барецці.
   У віці 25 років, Верді повернувся в Мілан, де в 1839 році завершив свою першу оперу "Оберто". Дебютна постановка "Оберто" відбулася на сцені знаменитого театру Ла Скала та принесла успіх, і молодому композиторові замовили комічну оперу «Король на день». Працюючи над першими творами, композитор неймовірно страждав від особистої трагедії: його перша дитина, дочка Вірджинія, померла в 1838 році, а всього через рік, слідом за донькою композитор втратив ще одне немовля, сина Ічіліо Романо. 
   Друга опера Верді «Король на годину», прем'єра якої відбулася в Мілані у вересні 1840 році стала його першим і останнім провалом. До того ж, дебют опери для молодого композитора був знов затьмарений. На цей раз у віці 26 років пішла з життя дружина Маргеріт.
   Пригнічений втратою сім'ї, Верді щосили намагався знайти натхнення для створення музики. Розраду композитор знайшов в 35 років, коли закохався в оперну співачку Джузеппіну Стреппоні. Джузеппіна стала для композитора головною музою і опорою. 
    На початку п'ятидесятих років Верді створює свої найбільш відомі шедеври - "Ріголетто", "Трубадур" та "Травіату". Успіх цих трьох опер розкрив перед Верді нові можливості. Він став відомим своєю майстерністю в створенні мелодії та її глибокому використанні для досягнення театрального ефекту, а відмова від традиційної італійської опери тільки додала слави композитору.
  В середині 1880-х років Верді співпрацює з композитором і романістом Арріго Боіто над створенням "Отелло". Неймовірний успіх супроводжував оперу по всій Європі.
   Музична трагедія, заснована на п'єсі Вільяма Шекспіра «Отелло», досі незмінно залишається класичним еталоном, що поєднує в собі драматизм пристрастей і музичну досконалість.
Ніколи не зупиняючись на лаврах, навіть в старості, Верді створює останню оперу «Фальстаф» - комедійну адаптацію шекспірівської п'єси «Веселі дружини Віндзора». Як і "Отелло", реакція публіки на "Фальстаф" була надзвичайно позитивною і опера досі прикрашає репертуари кращих театрів світу.
   Джузеппе Верді помер 27 січня 1901 року в Мілані. В цей день по всій Італії був оголошений національний траур.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Веймар: місто Гете і Шиллера"

"Мир на землі - це щастя і любов".

7 жовтня - Всесвітній день усмішки