"Де козак, там і слава"

   Недарма хлопця, що вміє відстояти свою честь і захистити слабшого, називають справжнім козаком.
   З історії відомо, що козак - це звитяжний воїн, оборонець прав, віри, звичаїв та гідності кожного українця. Побут козаків був простий. Вони самі готували їжу, шили одяг, успішно розвивали військову справу, суворо дотримувались дисципліни. Козаки створили свій флот, що складався з легких і швидких човнів. Вони захищали не тільки Україну, але й, власне, Європу від войовничої Туреччини, рятували з полону християн, проданих у рабство.
   Багато цікавих історичних фактів про козацтво дізналися учасники під час краєзнавчої години. Мова йшла про  бойові порядки та славні походи гетьманів Дмитра Вишневецького, Петра Сагайдачного, Богдана Хмельницького, про острів Хортиця, де велося козацьке господарство. Діти дізналися що таке клейноди та якими були морські походи козаків.
   А скільки згадали народних прислів'їв про героїчні образи козаків: "Терпи козаче, отаманом будеш", "Степ та воля - козацька доля", "Козацькому роду - нема переводу" та інші.
   Унікальність історії нашого народу полягає в тому, що  в козацтві виявився творчий і волелюбний дух наших предків. Через козацтво створювалася наша історія, і кожен із нас не тільки причетний, а й відповідальний за неї. 










Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Веймар: місто Гете і Шиллера"

"Мир на землі - це щастя і любов".

7 жовтня - Всесвітній день усмішки