"Коронація слова 2018"

 Закінчується рік і ми хочемо пригадати переможців Міжнародного літературного конкурсу «Коронація слова 2018».  Вже вдруге найвищу сходинку  конкурсу займає історичний твір. 
  Головний приз отримав письменник Володимир Ворона з Чернігівщини.  У романі «Відступник» автор розповідає про дохристиянську Русь,  цікаво описує життя та пригоди  прадавнього мешканця свого містечка, котрий об'їздив півсвіту, був хрещений в Ломбардії,  але своє місце  і навіть своє кохання, таки знайшов вдома. Щоправда, герою довелося подолати різні перепони та поєднати стару і нову віру. Працюючи над романом Володимир Ворона орієнтувався на наукові дослідження, по-своєму осмислюючи цікаве, непізнане і невідоме з життя прадавніх  слов'ян.

Друге місце посів твір «Східний синдром» харків'янки Юлії Ілюхи. Роман - про війну на сході України. Про боротьбу з насильством на рівні людини  і на рівні країни. Твір подекуди тяжкий, але в чомусь навіть оптимістичний.  Три шалені роки Юлія Ілюха присвятила  волонтерству. Кажуть після такої роботи, людина не зможе більш стояти осторонь чужої біди,  але так званий  синдром волонтера у героїні роману   перемагає накопичена емоційна та фізична втома, котра може бути в рази сильнішою від бажання допомогти.
 
  Третю премію отримав гостросюжетний роман «Бурштин» Василя Тибеля  з  Рівненської області.   Назва вже чітко окреслює головну проблему, але підхід до її вирішення  на диво оптимістичний. Нечиста сила добряче дає прочуханки найбільшим злочинцям, хоча й героям дістається. Закохана пара  рятує околицю від  чортівні,  і у фіналі проводить з місцевими мешканцями  виховну бесіду. Іронічно-оптимістичний фінал твору змусить усміхнутись кожного читача.
  Цьогорічна «Коронація» видалася багатою на спеціальні відзнаки, проте однією з найпочесніших стала номінація «Золотий письменник України». Відповідні нагороди отримали: Іван Драч, Михайло Слабошпицький, Раїса Іванченко, Тамара Коломієць, Віктор Міняйло, Дмитро Павличко, Ігор Помаранцев та Галина Вдовиченко.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Веймар: місто Гете і Шиллера"

"Мир на землі - це щастя і любов".

7 жовтня - Всесвітній день усмішки