"Веймар: місто Гете і Шиллера"


  Гете і Шиллер, Гердер і Віланд, Ніцше, Фюрнберг, Лист, Бах, Корнеліус, Гропіус, Фейнінгер, Клее, Іттен ... . Неймовірна кількість великих імен, які визначили розвиток німецької та європейської духовності. Епоха веймарського класицизму  і баухаус: обидві ці течії були свого роду маяками на культурних горизонтах свого часу, що не мають аналогів до сьогодні.  І обидва напрямки розкрилися в Веймарі в усій повноті і гармонії. 
     Місто Веймар - прикраса легендарної  землі Тюрінгія. Тут так багато зелені і сонця, тому цей край  називають «зеленим серцем Німеччини». Ці місця зберігають пам'ять про чудове минуле, в якому людськими долями розпоряджалися королі і герцоги, пізніше - римські імператори, а ще пізніше тутешніми умами правил прогресивний дух просвітництва.
 Однієї з найважливіших міських визначних пам'яток Веймара є будинок Гете, побудований в стилі бароко, який виходить на площу Фрауенплан. Великий поет прожив тут майже п'ятдесят років. У будинку збереглася справжня обстановка останніх років життя Гете. Будиночок в парку на Ільмі, також пов'язаний з його ім'ям , був подарований поетові герцогом Веймарським і протягом усього життя літератора залишався його притулком на лоні природи, де ніхто не порушував спокій поета. 
    Ім'я іншого представника веймарського класицизму Фридриха Шиллера  - блискуча ілюстрація епохи найвищого розквіту міста. Поет і драматург прожив в Веймарі одинадцять років. Саме цей період, час тісного спілкування і спільної творчості Гете і Шиллера, надовго визначив напрямок розвитку німецької мови та літератури. Останні роки життя Шиллера пройшли в будинку на вулиці Еспланаді. Сьогодні в будинку-музеї можна оглянути особисті речі Шиллера і постійну експозицію «Шиллер в Тюрінгії», що  детально знайомить з життям і творчістю поета.
   Гете і Шиллера зв'язують  десятиліття дружби й творчої співпраці. У червні 1794 відбулася зустріч, що поклала початок великій дружбі. На той час Шиллер жив у Веймарі, де вони і познайомились. Щоденне спілкування поетів, обговорення планів, спільна робота над деякими літературними задумами були для Гете і для його друга прекрасним творчим стимулом. 
 Дружба між Шиллером і Гете розвивається протягом одинадцяти років -з 1794 до смерті Шиллера в 1805 р. Цей союз і суперечка двох найвищих умів того часу відображений у величезному листуванні, яке містить близько тисячі листів. Це своєрідний пам'ятник німецькій культурі, опозиція двох геніїв: класициста Гете і романтика Шиллера. 
    Шиллер назвав свою дружбу з Гете найблагодійнішою подією всього життя. А Гете після смерті Шиллера написав: " Я був упевнений, що сам помру. Я втратив друга – і в ньому половину свого життя". 
    На Театральній площі розташований Національний театр, директорами якого в різні роки були Гете, Ліст і Вагнер. Тут  стоїть пам'ятник Гете і Шиллеру, найвідомішим жителям Веймара. Це - головний символ міста і улюблені герої виробників сувенірів: вони зображені на кухлях, футболках, листівках. Є навіть спеціальні веймарські капці - на лівому Гете, на правому Шиллер - для тих, хто кроку не може зробити без мистецтва.

  Пропонуємо й вам зробити подорож до міста поетів, філософів, музикантів! І ви зможете придбати унікальну річ - сувенір із портретом геніального митця!



Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Мир на землі - це щастя і любов".

"日本古典詩: Японська класична поезія"