«У Піднебесній, по Китаю всьому, Є тисяч десять міст…»


#китайський_бібліорік_на_Солом’янці

  Якщо ви бажаєте побачити 100-літній Китай – їдьте в Пекін, якщо хочете побачити 1000-літній Китай – їдьте в Шанхай. Якщо ж ви бажаєте побачити 3000-літній Китай – вам саме сюди в Сіань 西安 (Сіань-сіті) – колиску Давнього Китаю. 
  Дякуючи своєму привабливому розташуванню в середній частині Китаю, природі та живильним родючим ґрунтам знаменитої рівнини Гуаньчжун, Сіань був столицею для тринадцяти імператорських династій. Протягом своєї історії він змінив безліч назв - спочатку називався Фен, потім Хао, Сяньян, Чан'ань, і іншими іменами, поки не отримав нарешті своєї нинішньої назви. Поряд з Римом, Афінами і Каїром він вважається однією з чотирьох стародавніх столиць світу. 
  Саме тут, протягом величезної частини історії, закінчувався (а вірніше буде сказати - починався) Великий Шовковий Шлях. Ця мережа торгових міст і доріг, за якими каравани возили товари між Китаєм, Середньою Азією, Близьким Сходом і Європою, принесла сюди не тільки товари, а й ідеї, культури, релігії з усього світу. Вплив минулих часів, династій, імператорів можна і сьогодні побачити в Сіані. 

 Візитівкою міста, що використовується на всіх листівках і путівниках, є Велика пагода диких гусей. Побудована в епоху імператорської династії Тан, тобто понад 1300 років тому, вона нагадує про вплив буддизму. Навколо пагоди - буддійський монастир з великим парком,  який прикрашений пам'ятниками видатних китайських поетів, мислителів, художників, учених.
На північному заході від Великої пагоди диких гусей знаходиться Музей провінції Шеньсі, адміністративним центром якої і є Сіань. Музей являє собою архітектурний комплекс в стилі династії Тан з центральним палацом і чотирма будинками навколо нього. Територія музейного комплексу займає площу 65 000 кв. м., тут зберігається понад 370 000 експонатів, що відносяться до історії провінції Шеньсі з давніх-давен до наших часів, в тому числі фрески, картини, кераміка, монети, а також інші бронзові, золоті і срібні вироби. У музеї виставлені експонати, що представляють доісторичний період, часи правління династій Чжоу, Цинь, Хань, Вей, Цзінь, Північної і Південної династій, династій Сунь, Тан, династії Сун, Юань, Мін. 
 Ну і як тут не згадати про імператора Цінь Ши Хуанді, першу людину, що змогла об'єднати Піднебесну. Він залишив місту і світові вражаючий підземний мавзолей з величезною Теракотовою армією. 7 000 теракотових воїнів та їх коней в натуральну величину проголошені "восьмим чудом світу." 


Скарбницею китайської древньої каліграфії, багатою колекцією історичної документації, записів і прикладів різьблення по каменю є музей "Бейлін", або як його ще називають, "Ліс кам’яних стел". Тут розміщено 3000 стел, що прикрашають сім виставкових залів. Серед унікальних експонатів музею, найважче зібрання книг в світі - 2300 великих кам'яних книг у вигляді написів на стелах, найраніші з яких датуються часом династії Хань. За деякими з них навчалися ще студенти Конфуція. 

  Дві знамениті вежі Сіаня - Дзвонова та Барабанна знаходяться по сусідству одна від одної. До речі, в центрі багатьох китайських міст є дві вежі з такими назвами, і ця китайська традиція пішла саме із Сіаня. У старі часи баштові дзвони і барабани виступали в ролі міського годинника. 

  Так, Барабанна вежа була зведена 1380 році. Нагорі цієї 34-х метрової краси був встановлений величезний барабан. Щовечора в нього били п'ять разів, інформуючи городян про завершення дня і про закриття міських воріт. 

З висоти Барабанної вежі ми можемо спостерігати за Дзвоновою вежею. Раз вежа дзвонова, значить, на ній є дзвін. Оригінальний дзвін під ім'ям Цзінюнь, встановлений ще в період династії Мін, несподівано замовк. Зараз він в музеї, а замість нього був відлитий новий, менший розміром. Останній не підвів, завжди працював справно. З його ударами в місті пробуджувалося життя: відкривалися ворота, починали працювати лавки, магазини і ринки.


  Ще одне нагадування про спадщину Шовкового шляху - Велика мечеть Сіань. Ще з часів Середньовіччя в Сіані проживає численна мусульманська діаспора. Велика мечеть мало схожа на традиційні мечеті, її архітектура являє собою суміш китайського дизайну і західної ісламської традиції. А її територія, більше схожа на парк, з безліччю альтанок, рослин і химерних скульптур. 

  І хоча блиск і пишність великого Сіаня залишилися в далекому минулому і він уже давно не столиця імперії, до нього і сьогодні прагнуть люди з усього світу - доторкнутися до історії великої нації. «Якщо не був в Сіані, ти не знаєш, що таке Китай», - кажуть місцеві жителі. Тому що Сіань - це місто зародження китайської нації та колиска китайської цивілізації.  Вічне місто - Сіань! 




        

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Веймар: місто Гете і Шиллера"

"Мир на землі - це щастя і любов".

7 жовтня - Всесвітній день усмішки