"Соборна. Незалежна. Непереможна."

Похожее изображение
"Хтось сказав, і всі почули люди,
З Києва аж по самі Карпати:
"Україна є, була і буде!
Вже її нікому не здолати!" 

                                  Леся Храплива-Щур

   


   Сто років тому - 22 січня 1919 року - відбулося об’єднання двох суверенних українських держав - Української Народної Республіки (УНР) і Західно-Української Народної Республіки (ЗУНР) в одну самостійну соборну державу. Ідеал української соборності держави із заповідних мрій та сподівань українців вперше за кілька століть став реально втілюватись у життя.
Картинки по запросу 22 січня 1919 року соборність  На жаль, це об’єднання виявилося нетривалим. Оточена звідусіль ворогами, Українська Народна Республіка зазнала поразки і невдовзі історія розпорядилась так, що окремі частини українських земель знову опинились у складі різних держав.  Наддніпрянщина стала частиною Радянської Росії. Західну Україну окупували Польща, Чехословаччина та Румунія. І хоча Акт злуки 1919 року виявився більше декларативним, ідея соборності продовжувала жити. 
   22 січня 1973 року в Чорткові на Тернопіллі гурт молоді вивісив блакитно-жовті прапори (за що хлопців ув'язнили). 
    22 січня 1978 року на знак протесту проти русифікації України біля могили Тараса Шевченка в Каневі спалив себе Олекса Гірник із Калуша.
  22 січня 1990 року мільйони українців вийшли на головні автомобільні магістралі, утворивши символічний «живий ланцюг» від Києва до Львова, з метою демонстрації єднання українців та українських земель.
Картинки по запросу 22 січня 1919 року соборність
  Уперше на державному рівнів День Соборності України відзначається з 1999 року відповідно до Указу Президента, як сказано у преамбулі «враховуючи велике політичне та історичне значення об'єднання Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки для утворення єдиної (соборної) української держави». 
 Акт Злуки став могутнім виявом волі українців до консолідації, свідченням їх самоідентифікації, становлення політичної нації. Це був реальний крок до об`єднання українських земель, який і сьогодні істотно впливає на національно-політичні процеси в Україні.  Ця дата є знаком споконвічної мрії українського народу про незалежну, соборну, національну державу.
 Сьогодні ідея Соборності актуальна, як ніколи раніше. Незалежній Україні прямо загрожують розірвати її територію на шматки та знищити саму державність. Анексія Криму, російська агресія на Донбасі - це удар по соборній Україні. День Соборності України - це нагадування про те, що сила нашої держави - в єдності українських земель.
Картинки по запросу 22 січня 1919 року соборність  Цьогоріч 22 січня 2019 року відбудеться вже 12-тий Живий Ланцюг Соборності на мосту Є.О. Патона. Захід передбачає цілу низку цікавих активностей, родзинкою традиційно стане 30-метровий державний прапор, який утворять учасники акції. А завершиться Всеукраїнська естафета єдності на Софійській площі, за участі представників усіх областей України. 










Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Веймар: місто Гете і Шиллера"

"Мир на землі - це щастя і любов".

7 жовтня - Всесвітній день усмішки