"Закоханий у небесну красу: Леонід Каденюк"

19 листопада  1997 року з космодрому на мисі Канаверал в США на борту космічного човна "Колумбія" стартувала експедиція, участь у якій брав і перший космонавт незалежної  України Леонід Каденюк.
  Народився Леонід Костянтинович Каденюк  28 січня 1951 року в с. Клішківці Хотинського району Чернівецької області в сім’ї сільських вчителів. В 1967 році після закінчення середньої школи із срібною медаллю вступає в Чернігівське вище військове авіаційне училище льотчиків.
  В серпні 1976 року Леонід Костянтинович був відібраний до загону радянських космонавтів, а  з  1995 року  очолив    групу  космонавтів Національного космічного агентства України.  Пройшов підготовку до космічного польоту в NASA на американському космічному кораблі багаторазового використання як спеціаліст по корисному навантаженню.  Він літав на більше ніж 50 типах та модифікаціях літаків різного призначення, в основному – на винищувачах, а також на американському тренувальному літаку Northrop T-38.
  Запуск космічного шатлу відбувся з космічного центру імені Джона Кеннеді, що розташований у штаті Флорида. Під час польоту команда астронавтів досліджувала  вплив стану невагомості на фотосинтетичний апарат рослин, а саме на ріпу, сою та мох.  Окрім того, у космічному польоті виконувалися експерименти Інституту системних досліджень людини з тематики "Людина і стан невагомості".
  "У космосі найбільше вражає такий чинник космічного польоту як невагомість. Вражає сам космос і весь Всесвіт. Я був вражений тим, як виглядає Земля з космосу. Це було просто неймовірно. Жодна фотографія космосу не здатна передати тієї краси Всесвіту, яку людина може побачити своїми очима", – описував своє перебування в космосі Каденюк.

  На дев'яту добу польоту, 27 листопада,  Каденюк вперше з космосу вів діалог з Україною.  Для пробудження  екіпажу  кожен космонавт, по черзі,  вибирав мелодію за власним бажанням. Леонід замовив Гімн України, який транслювався із Центру управління польотом на борт "Колумбії". Так Гімн встиг прозвучати двічі у космосі над всією планетою.
Після польоту Каденюк отримав від НАСА медаль "За космічний політ". Також Леонід Костянтинович нагороджений  орденом   "За мужність" I ступеня та вищою державною відзнакою  "Герой України" з врученням ордена "Золота Зірка" від Президента України.
  Помер Леонід Каденюк у віці 67 років раптово від серцевого нападу під час ранкової пробіжки. Сталося це 31 січня 2018 року.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Веймар: місто Гете і Шиллера"

"Мир на землі - це щастя і любов".

7 жовтня - Всесвітній день усмішки