"Вчені України: Т.М. Башті - 115"

Результат пошуку зображень за запитом "Башта Трифон Максимович"   Башта Трифон Максимович — провідний конструктор зі створення гідравлічних систем для швидкісних бомбардувальників. Дві стратегічні галузі — верстатобудівна і авіаційна — своїм прогресом певною мірою зо­бов’язані саме йому. Доктор технічних наук, професор, заслужений діяч науки і техніки України.
  Трифон Башта народився у лютому 1904 року на Полтавщині в багатодітній родині коваля. Після закінчення робітфаку з 1925 року по 1929 рік навча­вся на механічному факультеті Київського політехнічного інституту, а потім — в аспірантурі КПІ. Згодом його направили до Мо­скви в Інститут червоної професури, що готував управлінську й тех­нічну еліту країни. Паралельно закінчив механіко-математичний факультет Московського державного університету.
Результат пошуку зображень за запитом "Трифон Башта"  З 1931 року по 1938 рік Т. Башта працював в Експериментальному науково-дослідному інституті металорізальних верстатів. Тут він ор­ганізував та очолив єдине в СРСР бюро, де, головним чином за його конструкторськими ідеями, створювалися зразки гідравлічних агре­гатів. Особливо плідним був 1936 рік, коли з ініціативи й за активної участі Т. Башти в Харкові створюється завод «Гідропривід», вихо­дить друком його монографія «Гідравлічні приводи й механізми ме­талорізальних верстатів», яка стала основним посібником для цілого покоління верстатобудівників. 
Результат пошуку зображень за запитом "Трифон Башта"  У1938 році Т. Башту звинуватили у шкідництві й заарештували. Але тогочасна ситуація вимагала оновлення авіації. А. Туполєву, тоді вже в’язню, доручили створити конструкторське бюро. Одним із перших до нього увійшов Т. Башта — йому належало вперше у вітчизняній практиці створити гідравліку, яка забезпечила б виконання силових функцій бойових машин. Завдання було реалізовано в знаменитих пікірувальних бомбардувальниках В. Петлякова (Пе-2) та А. Туполєва (ТУ-2). У травні 1940 року Т. Башту «помилували».
   Після війни Т. Башта — професор Московського авіаційного ін­ституту, головний конструктор і директор дослідного заводу. Тут він створює нові типи коліс для швидкісних реактивних винищувачів, гальма, що скорочують шлях пробігу літака. Вперше у практиці світового авіабудування він винаходить пристрій, що розкручує колесо літака ще в повітрі, чим зменшує динамічний удар шасі під час при­землення. Його фундаме­нтальну книгу «Гідравлічні приводи та агрегати літаків», аналогів якій не було в світі, перекладено за кордоном дев’ятьма мовами.  
Пов’язане зображення  З 1955 року Трифон Башта жив у Києві, працював в Інституті ін­женерів цивільної авіації. Виховав когорту талановитих учених. Він — автор понад 200 друкованих праць, останню з яких видав у віці 79 років.
  Трифон Максимович Башта помер 17 вересня 1987 року. Похований в Києві.


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Веймар: місто Гете і Шиллера"

"Мир на землі - це щастя і любов".

7 жовтня - Всесвітній день усмішки