"Вчені України: М.Ф. Гамалії - 160"


Результат пошуку зображень за запитом "гамалія микола федорович"   Гамалія Микола Федорович — один з основоположників мікробіологічної науки, співза- сновник першої бактеріологічної станції в Одесі. Заклав основу вчення про бактеріофаг, відкрив бактеріолізини, досліджував мінливість мікробів. 
  Микола Гамалія народився у 1859 році в Одесі. Свою наукову діяльність розпочав під час навчання на медичному факультеті Но­воросійського університету з розробки засобів профілак­тики і боротьби з інфекційними захворюваннями (сказом, чумою, холерою).

   У 1886 році М. Гамалія разом з І. Мечниковим заснував в Одесі пер­шу в Російській імперії і другу в світі (після Інституту Л. Пастера) на­уково-практичну бактеріологічну станцію, де продовжив досліджен­ня, розпочаті ще в університеті.  Він був першим лікарем, котрий оволодів методикою за­побігання сказу. В подальшому, працюючи над її вдосконаленням, Микола Федоро­вич розробив свій власний метод антирабічного щеплення, який бу­ло успішно випробувано на практиці.
   Дуже важливе для біології відкриття учений зробив у 1898 році — описав розчинення в дистильованій воді паличок сибірки, назвав­ши це явище бактеріолізом. Його великою заслугою стало впровадження в СРСР обов’язкового щеплення населення проти віспи як засобу ліквіда­ції цієї хвороби. М. Гамалія розробив швидкісний метод приготу­вання вакцини, що давав змогу виготовляти її в необхідних кількостях. 
М. Гамалія – засновник першої в Росії бактеріологічної станції в Одесі  Ученим написана перша монографія з питань вірусології «Фільтропроникаючі віруси» (1930). Не менш цікавими є дослідження етіології злоякісних новоутво­рень. Вчений плідно працював в галузі онковірусології і вакцинопрофілактики вірусних захворювань, стояв біля витоків створення перших вірусологічних лабораторій як у СРСР, так і в Україні. 
Результат пошуку зображень за запитом "Гамалія Микола Федорович роботи"  Микола Гамалія заклав основи розвитку загальної, медичної та сільськогосподарської вірусології. Автор понад 250 наукових праць, він увійшов в історію науки як першовідкривач у бага­тьох галузях теоретичної і практичної медицини.
   Протягом останніх років життя вчений розробляв питання загальної імунології, вірусології, вивчав грип, інтенсивно опрацьовував проблему специфічного лікування туберкульозу.

  Микола Федорович Гамалія помер 29 березня 1949 року.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Веймар: місто Гете і Шиллера"

"Мир на землі - це щастя і любов".

7 жовтня - Всесвітній день усмішки