"ДАП: 242 дні пекла"

   «Кіборги вистояли - не вистояв бетон» - фраза, яка увійшла в нашу історію разом з подвигом бійців України, які захищали Донецький аеропорт. Насправді - це було пекло! 
Пекло, як воно є! 
 Героїчна оборона Донецького аеропорту, яка стала символом незламності та мужності українських військових, тривала 242 дні: з 26 травня 2014 року по 22 січня 2015 року. 242 дні українські військові, добровольці, медики та волонтери протистояли навалі російсько-окупаційних військ та бойовиків, затято відстоюючи малесенький клаптик української землі. Бої за Донецький аеропорт почались 26 травня 2014 року, коли проросійські сепаратисти та чеченські бойовики захопили будівлі аеропорту тоді ще мирного Донецька. 
 Пізніше була повна дестабілізація міста, початок окупації та нескінченні спроби ворога відібрати контроль над аеропортом, але наші воїни не здавали позицій і, навіть під шквальним вогнем, тримали оборону. Злітно-посадкову смугу колись красеня-аеропорту поливали "Градами". Українські військові намагалися врятувати поранених товаришів, як буквально відповзали зі знищеного терміналу з перебитими ногами. 
  Довгих вісім місяців українські захисники протистояли окупаційним військам та їх найманцям. Бої закінчилися тільки 21 січня 2015 року, після повної руйнації старого й нового терміналів аеропорту.  



   Від початку боїв за ДАП і до моменту його повного знищення стояли воїни 79, 80, 81, 95 окремих аеромобільних бригад, спецпризначенці 3-го окремого полку, 93 окремої механізованої бригади, 57 окремої мотопіхотної бригади, 90 окремого аеромобільного та 74 окремого розвідувального батальйонів, бійці полку «Дніпро-1» і Добровольчого українського корпусу та багато інших.  
 Саме за стійкість, безстрашність і непереможність українських захисників Донецького аеропорту назвали «кіборгами», а форпост кіборгів став символом українського духу і мужності. Тільки за офіційними даними, за час оборони аеропорту загинуло більше 200 наших воїнів, ще близько 500 отримали поранення. Багатьох із них було відзначено державними нагородами, чимало – посмертно. 
   16 січня з ініціативи самих «кіборгів», які пройшли через 242-денне пекло, відзначається День пам’яті захисників Донецького аеропорту. День пам'яті Кіборгів. 

І найменше, що ми можемо зробити для них - це пам'ятати їх подвиг і ціну, 
яку вони заплатили за нашу незалежність. 
Пам’ятати і не зрадити цієї пам’яті!

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Веймар: місто Гете і Шиллера"

"Мир на землі - це щастя і любов".

7 жовтня - Всесвітній день усмішки